Svijet
0

Barroso i Rehn o ostavci Sanadera

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u srijedu da izvanredno cijeni doprinos Ive Sanadera, koji se povukao iz politike, hrvatskom putu prema euroatlantskim integracijama.
  • Visoko sam cijenio rad Ive Sanadera kao premijera koji je vodio zemlju na putu prema evropskim integracijama. Zemlja je sada na putu prema članstvu u Evropskoj uniji. Već je postala članicom NATO-a. Zahvaljujem Ivi Sanaderu na njegovoj predanosti evropskim integracijama i na višegodišnjoj dobroj saradnji, kaže se u izjavi predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa.

Barroso je u srijedu boravio u Stockholmu u povodu švedskog preuzimanja predsjedništva EU-a.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn također kaže da je veoma cijenio rad Ive Sanadera "iako smo ponekad morali raspravljati o teškim temama. Njegovo vodstvo i privrženost evropskim integracijama koristilo je napretku koji smo učinili", rekao je Rehn.

Dodao je kako očekuje da se brzo riješi pitanje hrvatskog premijera kako bi se mogle nastaviti važne reforme što su preostale u pripremama za članstvo, a taj cilj EK snažno podupire.

  • Važno je da Hrvatska nastavi s evropskim integracijama kako bi na vrijeme završila pregovore, a to znači da je potrebno odblokirati pregovore, rekao je Rehn, koji je odbio komentirati kakve će posljedice Sanaderova ostavka imati na rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora.

Predsjednik zastupničke skupine Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Joseph Daul izrazio je žaljenje zbog ostavke Ive Sanadera.

  • Osobno sam žalostan što Sanader odlazi, jer sam zadnjih godina svjedočio kako se zemlja transformira pod njegovim vodstvom. Europska pučka stranka imala je solidna i stabilna partnera u Sanaderu i sigurni smo da ćemo nastaviti uspješnu suradnju s njegovom nasljednicom, koja preuzima mjesto predsjednice HDZ-a i vlade, kaže u svojoj izjavi Joseph Daul.

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader povukao se u srijedu s dužnosti u vladi i stranci te iz aktivne politike uopće, no na izvanrednoj konferenciji za novinare, na kojoj je objavio povlačenje, nije jasno obrazložio zašto je donio takvu odluku.