Svijet
0

Barroso: Građani EU-a očekuju konkretne rezultate, moramo dodatno raditi

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Evropska komisija danas je donijela odluku o zatvaranju procedure prekomjernog deficita (EDP) za šest članica i dala konkretne ekonomske prijedloge za druge članice Unije.

Austrija, Belgija, Češka Republika, Danska, Holandija i Slovačka su zemlje koje su današnjom odlukom Evropske komisije izuzete iz Procedure koje se primjenjuju prema zemljama sa prekomjernim budžetskim deficitima.

Evropska komisija je pozitivnim ocijenila napore i poteze vlasti Hrvatske i Poljske koje su radile na smanjenju deficita, te im dala konkretne prijedloge koje vlade moraju provesti u narednom periodu.

"Hrvatska je poduzela mjere koje su potrebne za postizanje strukturnih ciljeva u proceduri prekomjernog deficita i Komisija smatra da procedura za Hrvatsku može biti u statusu mirovanja", navodi se u ocjeni Evropske komisije.

Evropska komisija je nedovoljno uspješnim ocijenila mjere koje je vlada Francuske poduzela s ciljem smanjenja deficita i konsolidacije ekonomskog stanja u zemlji. Ističući da je budžetska strategija Francuske u većem dijelu u skladu s fiskalnom politiko Evropske unije, Evropska komisija je od francuskih vlasti zatražila niz mjera koje trebaju konsolidirati fiskalno stanje te zemlje.

Član Evropske komisije zadužen za ekonomske i fiskalne poslove Olli Rehn je na konferenciji za novinare kazao da je veoma važno da se Francuska nastavi ponašati veoma odlučno tokom reformi u narednih nekoliko mjeseci.

Predsjedavajući Evropske komisije Jose Manuel Barroso je rekao da je ekonomski rast vraćen na scenu u Evropi i da je fiskalno tržište stabilizirano, ali da je još uvijek lomljivo i da nije na željenom nivou.

"Građani Evropske unije imaju velika očekivanja. Moramo poduzeti još mnogo akcija", kazao je Barroso.

U slučaju da Vijeće Evrope potvrdi prijedlog Evropske komisije o izuzimanju šest članica iz Procedura za rješavanje prekomjernog deficita, u tom programu će ostati 11 članica. Programom je u 2011. godini bilo obuhvaćeno čak 24 zemalja Unije.