Svijet
0

Barosso pred Evropskim sudom pravde: Žrtva sam klevete

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso danas je tokom svjedočenja pred Evropskim sudom pravde u vezi sa "duhanskom aferom" rekao da je žrtva klevete.

Barosso je pozvan da svjedoči u slučaju koji je iznio bivši evropski komesar za zdravstvo John Dalli, koji tvrdi da ga je Barosso primorao da podnese ostavku zbog optužbi za saradnju sa duhanskim lobistima.

"Dallijeve optužbe su potpuno neosnovane, pa čak i kleveta. Zadržavam pravo da štitim reputaciju ove institucije od bilo kakvih klevetničkih optužbi", naglasio je Barosso.

Sud saslušava svjedoke radi utvrđivanja okolnosti pod kojima je Dalli podnio ostavku u oktobru 2012. godine. Političar sa Malte rekao je da ga je Barosso primorao da podnese ostavku i traži da se ta odluka promijeni.

Dalli se verbalno saglasio da podnese ostavku nakon što je Kancelarija EU za borbu protiv prevara (OLAF) saopštila da je biznismen sa Malte koristio svoje kontakte sa evropskim komesarom da bi od švedske firme zatražio mito, a zauzvrat bi bile unesene izmjene u Zakonu o duhanskim proizvodima.

Dalli, koji kategorično odbacuje bilo kakvu krivicu, tvrdi da ga je Barosso zvao i da je od njega zahtijevao da u roku od pola sata podnese ostavku, a ne, kako šef Evropske komisije navodi, za 24 časa.

Dalli je tvrdio da je za optužbe odgovoran lobi duhanske industrije da bi dobio odgodu uvođenja Zakona o zabrani pušenja.