Preostala dva uslova
2

Barnier: Trgovinski sporazum EU i Velike Britanije je još moguć

SRNA
Michel Barnier (Foto: EPA-EFE)
Michel Barnier (Foto: EPA-EFE)
Glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier rekao je danas da je dogovor o trgovinskom sporazumu sa Velikom Britanijom još uvijek moguć.
Britanija i EU postigle su jučer saglasnost da nastave dodatne pregovore u narednim danima kako bi pokušali da postignu trgovinski sporazum uprkos tome što to nije učinjeno do predviđenog roka.

Cilj je da se izbjegnu problemi prilikom zvaničnog izlaska Bitanije iz članstva EU krajem godine.

"Dat ćemo svaku šansu sporazumu koji je još moguć. Dobar i uravnotežen sporazum. Dva uslova još nisu ispunjena. Slobodna i poštena konkurentnost i sporazum koji garantuje recipročan pristup tržištu i vodama. I u tim uslovima nismo pronašli dobar balans sa Britancima, tako da nastavljamo da radimo", istakao je Barnier.

Nešto ranije je britanski ministar za poslovanje Alok Sharma naveo da su Velika Britanija i EU i dalje daleko od dogovora u pregovorima o Brexitu, ali da premijer Boris Johnson još ne želi odustati.

Sharma je dodao da svaki dogovor postignut sa EU mora da obuhvata poštovanje činjenice da je Velika Britanija suverena i nezavisna država, te da je to osnova za razgovore.