Brexit
7

Barnier: Cilj EU nije kažnjavanje Velike Britanije, moramo "zatvoriti račune"

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Pregovarač Komisije Evropske unije (EU) za Brexit Michel Barnier kazao je kako mišljenje da će Brexit biti brz i bezbolan ne odražava istinu.

Barnier je kazao kako predviđaju da će izlazak Velike Britanije iz EU biti realiziran u dvije faze. U prvoj fazi će biti razgovarano o pravima državljana EU koji žive u Velikoj Britaniji i britanskih državljana koji žive u 27 zemalja članica, te o vanjskim granicama i finansijskim sporazumima.

Rekao je kako je odluka o napuštanju EU otvorila put ka "neizvjesnosti koja traje već deset mjeseci".

"Moramo okončati tu neizvjesnost. Sada je pravo vrijeme za početak pregovora. Vremena je sve manje", smatra Barnier, prenosi TRT.

Dodao je kako cilj EU nije "kažnjavanje Velike Britanije, niti uvođenje poreza na izlaz" i da namjeravaju "zatvoriti račune" kako bi omogućili nastavak projekata postignutih tokom članstva, ali i finansijskih sporazuma, te drugih projekata od kojih svi imaju koristi.

Barnier je kazao kako tokom procesa Velika Britanija mora uložiti veliki napor, a EU se treba ponašati hladnokrvno i biti fokusirana na rješenje.

"Pojedinci su stvorili iluziju da Brexit neće imati nikakav materijalni uticaj na naše živote ili da će pregovori biti zaključeni brzo i bezbolno. To nije tačno", rekao je Barnier.

Smatra da proces razdvajanja treba početi u kratkom vremenu, na sistematičan način, sa otvorenim pravilima i bez diskriminacije.

"Ovaj proces će imati socijalne, ekonomske, finansijske i zakonske posljedice", kazao je Barnier.

Rekao je i kako izbori koji će u Velikoj Britaniji biti održani u julu neće uticati na odlučnost EU i da će EU odlučno braniti interese 27 članica bez da se ponaša agresivno i naivno.

Suprotno njegovom mišljenju, britanska premijerka Theresa May je optužila Evropsku uniju (EU) da pokušava utjecati na predstojeće izbore u Velikoj Britaniji.

U obraćanju novinarima nakon sastanka s kraljicom Elizabethom Drugom, May je u srijedu optužila evropske političare da prijete Velikoj Britaniji kako bi na taj način pokušali da utiču na ishod predstojećih parlamentarnih izbora, koji će se održati sljedećeg mjeseca.

"Evropski političari i zvaničnici prijete Velikoj Britaniji. Sve to se dešava baš u ovo vrijeme i s namjerom kako bi se utjecalo na rezultate izbora koji će biti održani 8. juna", kazala je May.

Naglasila je da pojedinci u EU žele da pregovori o Brexitu propadnu, te dodala da su evropski mediji "loše predstavili" pregovaračku poziciju Londona, napominjući kako želi da se uskoro konačno postigne dogovor u vezi sa Brexitom.

"Međutim, događaji koji su se desili prethodnih nekoliko dana jasno pokazuju da, kakve god naše želje bile i koliko god logične bile pozicije evropskih političara, neki u Bruxellesu žele da ovi pregovori ne uspiju", kazala je May.

Upozorila je i britanske građane, napominjući da je veoma važno obaviti kvalitetne pregovore.

"Ako na pravi način ne budemo vodili ove pregovore, i ukoliko dozvolimo da nas gaze birokrate iz Bruxellesa, ostali bismo bez prilike da budemo pravednije društvo sa pravim prilikama za sve", rekla je jučer britanska premijerka.