Svijet
0

Barel nafte premašio 76 dolara

FENA
Cijene američke sirove nafte u ponedjeljak su skočile za dva dolara na više od 76 dolara po barelu dok je kompanija BP počela gasiti naftno polje na Aljasci koje ispumpava osam posto američke sirove nafte i brige su i dalje u porastu oko Bliskog istoka, snabdijevača skoro trećine svjetske nafte.

Cijena američke sirove nafte skočila je za 2,8 posto na 76, 85 dolara po barelu, približavajući se rekordu od 78,40 dolara po barelu. Londonska Brent sirova nafta poskupila je za 1,77 dolara na 77,94 dolara po barelu zahvaljući očekivanjima da će Sjedinjene Države uzdrmati tržište zamjenama za naftu, javio je Reuters.

Kompanija BP Plc saopćila je u nedjelju kako je u procesu gašenja naftnog polja Prudhoe Bay na Aljasci radi popravki, smanjujući proizvodnju za 400.000 barela po danu nakon što je ustanovila teške korozije i manju naftnu mrlju na tranzitnoj liniji Prudhoe Bay.

Portparol BP-a izjavio je u ponedjeljak kako će potrajati nekoliko dana za gašenje polja, dodajući kako je "besmisleno dalje spekulirati".

Polje BP-a značajan je izvor. Svijet je ionako zabrinut oko snabdijevanja i to je samo dodatni razlog brige", izjavio je Tony Nunan, a menadžer za rizične situacije u Mitsubishi Corp u Tokiju.

Nafta je poskupila za 25 posto u ovoj godini dok su četvrtinu nigerijske proizvodnje prekinuli militanti, saboteri su stvorili haos u iračkom izvozu a potrošači su zabrinuti da bi Iran mogao prekinuti dostavu nafte kako bi kaznio protivnike svog nuklearnog programa.

Rat u Libanonu dodatno je pojačao nelagodu na tržištu.