Svijet
0

Barel nafte premašio 72 dolara

FENA
Cijene sirove nafte u srijedu su porasle na iznad 72 dolara po barelu na očekivano visokoj potražnji za benzinom uoči praznika Četvrtog jula i iranskog kontinuiranog otpora prekidu svog programa nuklearnog obogaćivanja.

Trgovci također očekuju objavljivanje redovnog sedmičnog izvještaja američke vlade o zalihama benzina u toj zemlji, javio je AP.

"Pad američkih zaliha sada će predstavljati okidač za nepovoljnije tržište. Sjedinjene Države ne mogu proizvesti benzina koliko žele a zalihe i ponuda postaju sve slabije", izjavio je Tetsu Emori, vodeći robni strateg u Mitsui Busan Futures u Tokiju.

Cijena augustovske isporuke sirove nafte na Nymexu porasla je za 17 centi na 72,09 dolara po barelu na elektronskom trgovanju.

U Londonu su cijene Brent sirove nafte porasle na ICE tržištu za 44 centa na 71,42 dolara po barelu.

Cijene bezina porasle su za 0,15 centi na 2, 2000 dolara po galonu nakon što su porasle za skoro dva centa u utorak , a nakon zatvaranja glavnog brodskog kanala u blizini jezera Charles što je dovelo do prekida snabdijevanja naftom tri rafinerije i prinudilo ih je da smanje proizvodnju goriva.

Do tog je prekida došlo uoči vikenda kada se slavi praznik Četvrti juli kada većina Amerikanaca kreće na putovanja širom zemlje i van nje.