Svijet
0

Baraku još prerano za primirje s Hamasom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je u utorak da je "još prerano" za proglašenje primirja s palestinskim islamistima iz Hamasa u pojasu Gaze.

"Razmišljamo o mogućnosti da što prije postignemo primirje. Još je prerano da govorimo o primirju i kada ono stupi na snagu, pod uvjetom da se to dogodi, teško je reći koliko će dugo trajati", rekao je Barak u govoru koji je prenosila privatna TV mreža "10".

"Provjera će se obaviti na terenu. Izraelska vojska je spremna suočiti se sa svakim novim stanjem", dodao je Barak. Po njegovom mišljenju "važno je istražiti mogućnost uspostave primirja prije nego što se započne vojna operacija u pojasu Gaze".

Barak se prošle sedmice u kabinetu za sigurnost usprotivio prijedlogu da se odmah pokrene velika vojna ofanziva u pojasu Gaze kako bi se spriječilo palestinsko raketiranje mjesta na jugu Izraela.

Odgovarajući na pitanje agencije France Presse o primirju, Mark Regev, glasnogovornik izraelskog premijera Ehuda Olmerta, nije dao određen odgovor o tome postoje li dogovor o primirju i vremenski plan za njegovu provedbu.

U nedjelju je jedan izraelski dužnosnik izjavio da primirje neće uključivati oslobađanje Gilada Shalita, izraelskog vojnika kojeg su 2006. zarobile palestinske grupe, među kojima Hamas i koji je u zatvoru u pojasu Gaze. Izrael je ispočetka njegovim oslobađanjem uvjetovao svaki sporazum.

Hamas je u utorak objavio da će sporazum o prekidu sukoba s Izraelom stupiti na snagu u četvrtak, na razdoblje od šest mjeseci.

Egipat koji je bio posrednik između Izraela i Hamasa, isto je objavio da će sporazum o primirju stupiti na snagu u četvrtak.