Svijet
1

Barak: Izrael se može osloniti samo na sebe

SRNA
Ehud Barak
Ehud Barak
Izrael može samo da se osloni na sebe ako želi da preživi, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Ehud Barak na memorijalnom skupu u čast izraelskih vojnika poginulih u ratu na Bliskom istoku 1973.

"U odsudnom trenutku moći ćemo da vjerujemo samo sebi kao što smo i radili u vrijeme stvaranja države 1948, Šestodnevnog rata 1967, rata Jom Kipur i sukoba koji su uslijedili“, rekao je Barak na vojnom groblju Herlc u Jerusalimu.

Osvrćući se na vazdušne sirene koje su alarmirale Izraelce na iznenadni napad egipatske i sirijske vojske u oktobru 1973. Barak je rekao da je taj rat bio prekretnica u istoriji Izraela.

"To je bila prekretnica u ratu koji je traje decenijama, a koji je počeo rođenjem Izraela i nastavlja se do današnjih dana. Uvijem moramo čuvati našu svijest i ne dozvoliti da nas zavaraju lažne nade, aspiracije ili želje“, rekao je ministar, prenosi Sinhua.

Izjava je uslijedila dan nakon što je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad predvidio „nestanak“ Izraela u svom govoru na Generalnoj skupštini UN u NJujorku.