{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Baradei upozorio na "nove luđake" koji traže rat u Iranu

F
1.6.2007. u 23:13
0
0
Baradei upozorio na "nove luđake" koji traže rat u Iranu
0
Baradei upozorio na "nove luđake" koji traže rat u Iranu
Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohammad ElBaradei upozorio je danas na "nove luđake" koji se zalažu da vojnom akcijom bude prekinut iranski nuklearni program i dodao da ne želi da vidi još jedan rat kakav je onaj u Iraku.
"Budim se svakog jutra i vidim 100 Iračana, nevinih civila, kako umiru", rekao je egipatski diplomat ElBaradei britanskom radiju BBC.

ElBaradei je kazao kako mu je najvažniji zadatak da osigura da čovJečanstvo ne uđe u novi rat, "ili da poludimo i ubijamo jedni druge. Ne treba dati dodatne argumente novim luđacima koji kažu 'hajde da bombardiramo Iran'," dodao je on u dokumentarnoj emisiji čiji su dijelovi unaprijed postavljeni na sajt BBC.

Upitan ko su to "novi luđaci", Baradei je odgovorio da su to "oni koji zastupaju ekstremne stavove i smatraju da je jedino rješenje provoditi svoju volju silom", prenio je Reuters.

Kako je primijetila britanska novinska agencija Reuters, ElBaradeijevo današnje upozorenje na opasnost upotrebe sile protiv Irana je najjače do sada.

ElBaradei, koji je sa IAEA-om podijelio 2005. godine Nobelovu nagradu za mir, predložio je ranije zapadnim zemljama da razmotre rješenje po kojem bi dozvolile Iranu ograničeno obogaćivanje urana, koje neće značiti i prijetnju od proizvodnje atomskog oružja.

Zapadne sile su, međutim, odbile ovaj prijedlog.

Mada smatra da bi Iran koji posjeduje atomsko oružje bio velika prijetnja, ElBaradei ne vjeruje da vlasti u Teheranu zaista žele da proizvedu nuklearnu bombu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: