Svijet
0

Baradei položio zakletvu kao egipatski potpredsjednik

Anadolja
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Opozicioni lider Muhamed El-Baradei položio je u nedjelju zakletvu kao egipatski potpredsjednik zadužen za međunarodne odnose, saopćilo je egipatsko predsjedništvo.

Privremeni predsjednik Egipta Adly Mansour ranije je imenovao bivšeg šefa UN-ove agencije za nuklearnu energiju za potpredsjednika.

El-Baradei je među zvaničnicima koji su se susreli sa ministrom odbrane Abdelom Fatahom al-Sisijem i složili se sa mapom puta za Egipat koja je podrazumijevala svrgavanje demokratski izabranog predsjednika Muhameda Mursija, privremenu suspenziju ustava i imenovanje čelnika ustavnog suda za privremenog predsjednika.

Lider opozicionog Nacionalnog fronta spasa, koji je pod kišobranom liberalnih i sekularističkih stranaka, stajao je na podijumu na istoj konferenciji za novinare sa Sisijem kako bi podržao njegove mjere. On je također u intervjuima međunarodnim medijima tvrdio da u Egiptu nije izvršen vojni udar, kao što su ti mediji izvještavali.

Egipatsko predsjedništvo odustalo je od namjere da Baradeija imenuje za novog premijera nakon što se tome usprotivila salafistička stranka Nur.

El-Baradei se vratio u Egipat 2010, nakon što je odslužio dva mandata kao šef UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Nakon povratka u zemlju bio je dio kampanje za promjene i postao glavni oponent tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka, koji je bio na čelu Egipta od 1981.

Odbio je učestvovati na izborima nakon svrgavanja Mubaraka tvrdeći kako je potrebno prvo donijeti novi ustav, a potom organizirati izbore. On je predvodio opoziciju protiv Muslimanske braće od izbora za predsjednika bivšeg zvaničnika te organizacije Muhameda Mursija u junu 2012.