Svijet
112

Baracku Obami stiglo pismo sa smrtonosnim ricinom

Klix.ba
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
U jednom pismu upućenom američkom predsjedniku Baracku Obami pronađene su sumnjive tvari, a prvi testovi su pokazali da je riječ o smrtonosnom ricinu. Američka tajna služba saopćila je da je pismo pronađeno u zasebnom odjelu Bijele kuće, gdje se pregleda sva pošta koja stigne.

ABC navodi da je tvar pronađena u pismu upućenom Obami ricin, ali je sadržaj poslat u laboratoriju na daljnju analizu.

Pismo je stiglo 16. aprila, istog dana kada je stiglo pismo senatoru američke savezne države Mississippi Rogeru Wickeru koje je sadržavalo smrtonosni otrov ricin.

FBI je pokrenuo opsežnu istragu, objavio je BBC.

Podsjetimo, senatoru Wickeru je stiglo pismo u kojem se nalazio smrtonosni ricin, ali je policija pismo otkrila prije nego je stiglo do senatora.

Ricin je moćni otrov koji može biti smrtonosan ako ga žrtva udahne ili ubrizga i ne postoji protivotrov. Otrov se pravi od ricinusovog zrna i u prijeteća pisma obično se stave samljevena zrna ricinusa.

Pisma su poslana dan nakon terorističkog napada u Bostonu, no policija još uvijek ne dovodi ta dva slučaja u vezu.

Inače, sva pisma upućena senatorima ili predsjedniku se pregledaju nakon incidenta 2001. godine kada su dvojica senatora dobila pisma u kojima se nalazio antrax.

Također, policija je evakuisala dio zgrade američkog Senata na Capitol Hillu, nakon dojave o sumnjivim paketima u poslovnim zgradama senata. Navodno, jedan od sumnjivih paketa se nalazi i u kancelariji senatora Richarda Shelbya iz Alabame.

Policija ispituje muškarca koji je izazvao sumnju jer je u njegovom ruksaku pronađeno više koverti.

Jedan od policijskih službenika je kazao za CNN, da su koverte poslane na analizu.