Svijet
0

Barack Obama zatražio zaštitu tajnih službi

FENA
Barack Obama; Foto: Reuters
Barack Obama; Foto: Reuters
Demokratski senator Barack Obama, koji u Sjedinjenim Državama vodi predsjedničku kampanju za stranačku nominaciju, stavljen je pod zaštitu tajnih službi.

Popularni Barack Obama, čiji predizborni skupovi privlače sve više znatiželjnika, zatražio je zaštitu zbog zabrinutosti za svoju sigurnost. Nikad tako rano nijedan predsjednički kandidat nije zatražio zaštitu, javio je AP.

Iako Obama nije primio nijednu direktnu prijetnju, zabrinutost je porasla iz nekoliko razloga, među ostalim rasističkih izjava na nekim web-stranicama.

Demokratski senator Dick Durbin izjavio je novinarima da je prije nekoliko sedmica primio informacije, od kojih neke rasističkog sadržaja, zbog kojih je porasla zabrinutost za sigurnost Baracka Obame.

Povećanje broja ljudi na njegovim skupovima također je zabrinjavajuća, smatra Durbin.

Senatorica Hillary Rodham Clinton, glavna konkurentica Obami za stranačku nominaciju, otprije je pod zaštitom tajnih službi kao bivša prva dama.

Na prošlim izborima demokratski kandidati John Kerry i John Edwards dobili su zaštitu u februaru 2004., kada su se natjecali za stranačku nominaciju u toj godini. Zaštita za Obamu stiže devet mjeseci prije predizbora za američkog predsjednika.

U intervjuu za AP u februaru Obama je negativno odgovorio na pitanje o vlastitoj sigurnosti ali je odbio direktno odgovoriti na pitanje je li primio prijetnje smrću.

Jesse Jackson, još jedan crnački kandidat, stavljen je prilično rano pod zaštitu tajnih službi zbog prijetnji smrću tokom kampanje za predsjednika 80-tih godina.