SAD
0

Barack Obama za povlačenje iz Iraka

FENA
Kandidat Demokratske stranke za američkog predsjednika Barack Obama izjavio je da će bude li izabran, povući američke trupe iz Iraka u roku od šesnaest mjeseci i razmjestiti ih u Afganistanu.

U velikom govoru posvećenom vanjskoj politici, uoči međunarodne turneje tokom koje će posjetiti Irak i Afganistan, on je u utorak izjavio da Irak skreće pažnju Amerike s njenih istinskih sigurnosnih interesa.

Obama je izjavio da se, umjesto na Irak, treba usredotočiti na nanošenje poraza Al-Qaidi i talibanina, bliskijom saradnjom s Afganistanom, Pakistanom i NATO-om.

"Nedopustivo je da su gotovo sedam godina nakon ubistva blizu 3000 Amerikanaca na našem tlu teroristi koji su nas napali 11. septembra još uvijek na slobodi", rekao je Obama.

On je također obećao da će popraviti savezništvo Amerike s drugim zemljama i povratiti globalnu dobru volju koju je uništio rat u Iraku.

Republikanski predsjednički kandidat John McCain je reagirao na govor svoga suparnika kritikom na račun Obaminih planova o Iraku.

McCain je izjavio da je prije izlaganja strategije Obama trebalo da posjeti Irak i tamo razgovara s američkim vojnim zvaničnicima.

Obećanje Baracka Obama da će povući američke vojnike iz Iraka šesnaest mjeseci nakon što stupi na dužnost predsjednika McCain je opisao kao predaju militatnim snagama.

On je kazao da uspjeh koji je donijelo slanje dodatnih američkih snaga u Irak pokazuje kako treba dalje postupati i u Afganistanu.

Diplomatski urednik BBC-a Jonathan Marcus kaže da "rat" oko rata u Iraku prelazi u dinamičniju fazu.

Suštinska razlika između Baracka Obame i Johna McCaina je u tome što senator iz Ilinoisa želi jasan dnevni red za povlačenje iz Iraka – nekih šesnaest mjeseci – dok republikanski predsjednički kandidat inisistira na tome da tempo bilo kakvog povlačenja treba diktirati situacija na terenu, a ne postavljanje rokova.

Tu nije posrijedi samo politička rasprava, ocjenjuje Marcus - riječ je o porukama koje budući američki predsjednik šalje Bliskom istoku, kao i o suštinskom testu sposobnosti kandidata da obavljaju dužnost glavnog zapovjednika američkih oružanih snaga.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da su Amerikanci i dalje duboko podijeljeni oko najbolje strategije za Irak, s gotovo istom podrškom onih koji su za jasne rokove za povlačenje i onih koji su protiv bilo kakvih rokova.

Barack Obama u toj raspravi ne mora neophodno i pobijediti, ali iznoseći svoj vanjskopolitički program, on mora pokazati da ima uvjerljive i konkretne stavove koji imaju smisla u jednom složenom svijetu.