Prvi put
0

Barack Obama u Evropi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dnevnik The Times u srijedu na naslovnici objavljuje fotografiju američkoga predsjedničkog kandidata Baracka Obame, čovjeka čije vrijeme po općem uvjerenju tek dolazi, izvještavajući o njegovom dolasku u Evropu.

List piše da će Obama svoj prvi put u inostranstvo otkada je osigurao predsjedničku nominaciju Demokratske stranke početi u Londonu, odakle će otići u Francusku, Njemačku, pa zatim u Jordan i Izrael te najvjerovatnije, ali bez prethodne najave, u Irak i Afganistan.

Evropskim dijelom turneje dominirat će potencijalno nezgodno pitanje - kako i kada misli povući američke snage iz Iraka, piše Times.

Financial Times, pak, piše kako rastu izgledi da će Obama na predsjedničkim izborima ove jeseni izboriti uvjerljivu a ne samo tijesnu pobjedu, kao što je to bio slučaj na prethodnim izborima.

Osim što ima dvostruko veći budžet od republikanca Johna McCaina, najnovije ankete govore da je sve više birača obuzeto ne terorizmom, već ekonomskim pitanjima, u čemu je Obama u velikoj prednosti nad svojim suparnikom.