Financial Times
0

Barack Obama pred testom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Barack Obama ulazi u odlučujuću fazu svoga predsjedničkog mandata, dok će sudbina njegovih ključnih prijedloga zakona pokazati da li on može ukrotiti Washington ili će pak Washington ukrotiti njega, piše u četvrtak Financial Times u članku na naslovnici.

I kritičari i pristalice predsjednikovih pokušaja da kasnije ovog mjeseca u Kongresu progura reformu sistema zdravstvene zaštite smatraju kako je to ključni test obećanja da će se suprotstaviti najmoćnijim grupama za lobiranje.

Već se čuju kritike da je Obama do sada napravio suviše velike kompromise, prije svega u vezi s planovima za strožu regulativu finansijskih institucija.

U očima tih kritičara on bi se mogao iskupiti ako osigura usvajanje dalekosežnog zakona za reformu zdravstva, ali ako pristane na zakon koji će mirisati na političku trgovinu, razočarenje će se proširiti, izvještava dopisnik ovog lista iz Washingtona.

Bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Zbigniew Brzezinski također u Financial Times analizira aktuelene odnose između Sjedinjenih Država i Rusije, navodeći kako je očigledno da bi od poboljšanih odnosa koristi imale obje zemlje.

Predsjednik Obama prilikom susreta s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom i premijerom Vladimirom Putinom, iduće sedmice, zato mora pomoći u određivanju geopolitičkog konteksta u kojem će Rusija postajati sve svjesnija kako je u njenom interesu da postane istinski postimperijalistički partner euroatlantske zajednice.

Srećna je okolnost, nastavlja Brzezinski, da je ruska elita zahvaljujući finansijskoj krizi prvi put u historiji shvatila da dobrobit Rusije zavisi od dobrobiti ostatka svijeta, prije svega Amerike.

Takva međuzavisnost predstavlja dobar osnov za samit, usprkos činjenici, napominje Zbigniew Brzezinski u Financial Timesu, da između Moskve i Washingtona i dalje ima ozbiljnih geopolitičkih sukoba interesa.