Svijet
0

Barack Obama povećao prednost u odnosu na Johna McCaina

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednički kandidati, demokrat Barack Obama i republikanac John McCain, pripremaju se za večerašnju televizijsku debatu. U isto vrijeme, najnovija anketa pokazuje da senator Barack Obama povećava svoje vodstvo u odnosu na senatora McCaina.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je republikanski predsjednički kandidat počeo gubiti podršku većine glasača prije nekoliko sedmica, nakon dramatičnih događaja na Wall Streetu i izbijanja ekonomske krize u zemlji.

Sinoć objavljena anketa dnevnika Los Angeles Times i izvještajne agencije Bloomberg pokazuje da oko 50 posto glasača u ovom trenutku podržava Baracka Obamu, dok 41 posto podržava Johna McCaina. Anketa koju su proveli list New York Times i televizijska mreža CBS ukazuje na Obaminu prednost od 53 posto – dok za McCaina planira glasati 39 posto ispitanika. Istraživanje javnog mnijenja koje je prije nekoliko dana proveo dnevnik Washington Post i mreža ABC pokazalo je da je Obama ostvario zamjetnu prednost u saveznim državama u kojima je utrka donedavno bila neizvjesna – Minnesoti, Michiganu, Wisconsinu i Coloradu.

Večerašnja televizijska debata dvojice predsjedničkih kandidata posljednja je od tri koje se održavaju ove izborne sezone. Održat će se na Sveučilištu Hofstra u saveznoj državi New York.

Inače, ovih dana McCain i Obama najviše, naravno, govore o ekonomiji. John McCain jučer je objavio detalje svog ekonomskog plana koji predviđa pomoć američkim domaćinstvima koja su najviše pogođena krizom u vrijednosti od 53 milijarde dolara. Republikanski je kandidat najavio ukidanje oporezivanja državne pomoći nezaposlenima te zaštitu privatnih mirovinskih fondova. Također je najavio mjere porezne politike koje bi promovirale otvaranje novih radnih mjesta.

Demokrat Barack Obama predlaže porezne olakšice za firme koje stvaraju radna mjesta u Sjedinjenim Državama, a ukidanje olakšice za korporacije koje sele svoju proizvodnju u inozemstvo.