Hugo Chavez
0

'Barack Obama je jadni ignoramus'

Sarajevo-x.com
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez u nedjelju je izjavio da je američki predsjednik Barack Obama 'jadni ignoramus', piše Reuters.

Ova izjava venecuelanskog predsjednika došla je nakon što je Obama nazvao Chaveza 'izvoznikom terorizma' i 'glavnom kočnicom u razvoju Latinske Amerike'.

'Obama se usuđuje optuživati me za izvoz terorizma, a da nije sjeo, pročitao, proučio stvarnost. Jedino što mogu reći da je on jedan jadni ignoramus' izjavio je Chavez, inače vođa opozicije američkom uticaju u Latinskoj Americi.

Chavez je čak odustao i od slanja novog ambasadora u Washington koji je navodno trebao raditi na popravljanju odnosa Venecuele s SAD-om. Venecuelanski lider je dodao da je mislio da će stvari krenuti na bolje nakon odlaska Georgea Busha iz Bijele kuće, no po njegovom trenutnom mišljenju , ni novi američki predsjednik nije ništa bolji od prethodnika.

'Oh, kakav ignorant. Jedina prepreka na putu razvoja Latinske Amerike jeste on i imperija kojom predsjedava', ponovio je Chavez.

U prošlosti SAD su podržale par oružanih sukoba i udara u Latinskoj Americi pretežno protiv Chavezove vlade.

Hugo Chavez rođen je 1954. godine u Venecueli i oficir je venecuelanske vojske, te predsjednik zemlje od 1999. godine. Četvrtog februara 1992. izveo je vojni udar u cilju preuzimanja vlasti u Venecueli. Puč je propao, ali 14 vojnika je poginulo, a više desetina je ranjeno zbog je Chavez proveo dvije godine u zatvoru.

Godine 2002. opozicija je vojnim udarom kratko došla na vlast ali je ta vlada brzo svrgnuta. Samo dva dana poslije, Chavez je bio ponovo na vrhu države.

Chavezovi odnosi sa SAD-om su vrlo loši, a više puta je prijetio prestankom izvoza nafte u tu zemlju zbog miješanja u unutrašnje stvari Venecuele. SAD su navodno podržavale vojni udar protiv Cháveza u 2002 godini. Nasuprot tome, odnosi sa Kubom i Fidelom Castrom su jako dobri, a njihove zemlje dobro sarađuju i razmjenjuju usluge.