Svijet
0

Barack Obama favorit na izborima za većinu demokrata

FENA
Uvjerljiva većina birača Demokratske stranke smatra kako senator Barack Obama ima veće izglede od Hillary Clinton da u novembru, na američkim predsjedničkim izborima, porazi republikanca Johna McCaina, prema novoj anketi AP/Yahoo polla, objavljenoj u petak.

Ispitivanje je pokazalo da i Obama i Clinton trpe štetu od dugačke borbe za stranačku nominaciju, u kojoj posljednjih tjedana dominiraju osobna razračunavanja, no čini se da bivša prva dama brže gubi potporu. Demokratski birači u njoj više ne vide najjačeg kandidata za Bijelu kuću.

Na pitanje "Ko ima bolje izglede da postane predsjednik?", 56 posto ispitanih odgovorilo je Obama, a 43 posto Clinton.

Dramatičnu promjenu raspoloženja birača najbolje ocrtava krivulja ispitivanja, pokazujući da je prije samo tri mjeseca, u januaru 2008. odnos bio obrnut, s 56 posto glasova za Clinton i 33 posto za Obamu.

U decembru 2007. Clinton je favoriziralo 59 posto birača, a Obamu 21 posto, dok je u novembru 2007. taj odnos bio 63 prema 14 posto za senatoricu iz New Yorka.

Ispitivanje provodi tvrtka Knowledge Networks na istom uzorku od 1.844 birača, 863 demokrata i 668 republikanaca, koje se ispituje svakih nekoliko mjeseci. Prateći istu skupinu tijekom cijele kampanje, anketa AP/Yahoo pokazuje kako birači mijenjaju odnos prema kandidatima, prenijela je Hina.

Birači su bolje upoznali Obamu, koji je prije godinu dana bio nepoznati senator iz Illinoisa, i sve ih manje u anketi odgovora sa "ne poznajem ga". No isto tako ga sve više birača označava kao neiskusnog, neetičnog ili nepoštenog. Čak 15 posto birača pogrešno misli da je musliman, zbog dezinformacija proširenih na Internetu.

No isto tako je u porastu pozitivno rangiranje Obame, dok Hillary Clinton, dobro poznata od ranih 90-ih, nije uspjela puno promijeniti mišljenje birača o njoj, a kad i je, bilo je to na njezinu štetu.

Najveće ohrabrenje za Obamu je činjenica da puno demokrata koji su ranije vidjeli Clinton kao najveću izbornu nadu za stranku, sada njega vidi u toj ulozi. Oko jedne trećine birača i dalje preferira Clinton, ali je izgubilo povjerenje u njezinu izbornost.

Obama, čiji je otac Kenijac a mama bijelkinja iz Kansasa, bio bi prvi crnački predsjednik u povijesti SAD-a i anketa pruža dokaze određene rasne nelagode kod birača.

Oko 8 posto bijelaca osjećalo bi se neugodno glasujući za crnačkog predsjednika. U ispitanoj skupini taj dio čini 13 posto republikanaca koji bi se tako osjećali, dok bi isto bilo neugodno za samo nekoliko demokrata. U studenom 2007. pet posto demokrata govorilo je o nelagodi izbora crnačkog predsjednika.

Ispitivanje AP/Yahoo provedeno je 2.-14. aprila.

Potencijalno odlučujući demokratski predizbori održavaju se idući utorak u Pennsylvaniji. Da bi ostala ravnopravna u utrci za nominaciju, senatorici Clinton na njima treba uvjerljiva pobjeda, s razlikom od 10 ili više posto glasova, jer Obama za sada vodi po broju osvojenih delegata, po broju glasova i po broju država i kojima je pobijedio.

Obama ima 1.644 delegata, a Clinton 1.498. Hillary Clinton vodi jedino po broju tzv. superdelegata, stranačkih dužnosnika i čelnika, sa 248 prema 226, no i tu postoji snažan trend prelaska na Obaminu stranu.

Prema ispitivanju lista The Los Angeles Times i agencije Bloomberg, objavljenom u petak, Hillary Clinton vodi u Pennsylvaniji s 46 posto glasova prema 41 posto za Obamu.

Na nacionalnoj razini, prema CNN-ovu prosjeku triju najvećih anketa, Obama dobija 50 posto glasova, Clinton 41 posto, a devet posto birača još se nije odlučilo.

'Establishment' Demokratske stranke sve naglašenije tretira Obamu kao pobjednika utrke, i svakodnevne su službene objave u kojima demokratski guverneri, senatori i drugi dužnosnici staju na njegovu stranu.

Većina medija u SAD-u odavno ne skriva simpatije za 46-godišnjeg senatora iz Illinoisa koji uživa status "rock zvijezde". Obama je ovih je dana dobio i potporu jedne prave "rock zvijezde" - američke rock ikone Brucea Springsteena, po čijim je riječima Obama "za glavu iznad ostalih".

U poruci na svojoj web stranici, Springsteen ističe kako Obama ima "dubinu, misaonost i žilavost" da može biti idući predsjednik Sjedinjenih Država.