Svijet
0

Barack i Michelle Obama primili Malalu u Ovalnom uredu

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama i prva dama SAD-a Michelle Obama upriličili su prijem za dobitnicu Međunarodne dječije mirovne nagrade za 2013. godinu, pakistansku tinejdžerku i aktivisticu za ljudska prava, Malalu Jusufzai, u Ovalnom uredu.

"SAD se priključuje narodu Pakistana i ostatku svijeta koji slavi Malalinu hrabrost i njenu odlučnost u promoviranju prava svih djevojčica da pohađaju školu i realiziraju svoje snove", navodi se u izjavi iz Bijele kuće.

"Pozdravljamo Malalin napor da pomogne da se ti snovi ostvare", kazao je Obama.

Predsjednik SAD-a se u izjavi osvrnuo i na Međunarodni dan djevojčica.

"Širom svijeta postoje djevojčice koje će jednog dana voditi nacije samo ako im osiguramo šansu da same izaberu svoju sudbinu."

"Ulaganje u obrazovanje djevojčica je najbolje što možemo učiniti, ne samo za naše kćerke i unuke, nego i za njihove porodice, zajednicu i zemlje", kazala je prilikom prijema prva dama Amerike Michelle Obama.

Malala i njene dvije prijateljice bile su žrtve atentata na sjeveruzapadu Pakistana, u dolini Swat, kad jpj je bilo samo 15 godina. U napadu je pretrpjela ranjavanje u glavu, nakon čega se liječila u Velikoj Britaniji gdje sad pohađa pkolu. Proslavila je 16. rođendan 12. jula ove godine govorm u UN-u u New Yorku.

Njen rođendan UN je proglasio "Malalinim danom", a ona je na to kazala da je to dan "svake djevojčice, svakog dječaka koji dižu glas za svoja prava".