Bernie Madoff
0

"Banke su morale znati šta radim"

SRNA
Bernie Madoff
Bernie Madoff
Banke i investicioni fondovi morali su da znaju šta radim i o šemi "ponzi" prije nego što sam otkriven, rekao je je Bernie Madoff (72), koji je kao prevarant vijeka osuđen na 150 godina zatvora.

Madoff je svoj prvi intervju iz ćelije dao američkom dnevniku "New York Times".

On je u intervjuu otvoreno optužio svoje poslovne partnere da su učestvovali u malverzacijama tako što su često znali da "zažmire na jedno oko". 

"U mom poslovanju bilo je dovoljno indikacija čime se bavim. Ali, podređene banke i investicijski fondovi ponašali su se kao da to ne vide. A morali su znati tačno što se događa", rekao je Madoff, koji  nije imenovao banke i fondove koji su učestvovali u njegovim prevarama.

Madoff je bivši  direktor berze tehnoloških akcija "Nasdaq", a tokom 15 godina vodio je investicioni fond u koji je 14.000 investitora uložilo 65 milijardi dolara. 

Fond svoja sredstva nije ulagao na tržištu, već ih je držao na računima u banci i djelovao je kao finansijska piramida, pri čemu su potraživanja starih ulagača isplaćivana iz sredstava novih. Njegova prevara, nazvana "ponzi" šema, otkrivena je u decembru 2008. godine.