|

Banjolučki patolog: Neka tijela iz Medačkog džepa spaljena su živa

Banjolučki patolog: Neka tijela iz Medačkog džepa spaljena su živa
0
F
FENA
21.11.2007. u 15:27
0
komentara
0

dijeljenja
Banjolučki patolog: Neka tijela iz Medačkog džepa spaljena su živa
Na leševima iz Medačkog džepa nije bilo tragova sakaćenja, mučenja ili seksualnog nasilja, ali je po položaju nekih tijela utvrđeno da su zapaljena živa, kazao je svjedočeći na suđenju hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu banjolučki patolog Željko Karan.
Sadašnji šef katedre za sudsku medicinu u Banja Luci pregledao je na poziv Save Štrpca, ondašnjeg sekretara krajinske pobunjeničke vlade, tijela koja je hrvatska strana nakon akcije predala Srbima.

Osim 52 tijela razmijenjena nakon akcije Karan je napravio obdukciju devet tijela u Gračacu te 11 u Medku koje je na terenu prikupio UNPROFOR.

Na niti jednom tijelu nije bilo tragova mučenja, sakaćenja ili unakaženja te naznaka da su ranije bila zakopana. Većina leševa koje je predala hrvatska strana imali su strijelne ili eksplozivne rane i bilo je očito da su stradali u ratnim akcijama. Jedno je tijelo zapamtio zbog dvije ubodne rane na prsnom košu.

Problem je bio što je cijeli posao morao obaviti za dva dana, kazao je Karan. Leševi su bili složeni ispred devastirane tvornice u Korenici, nije bilo struje i vode, a kako su dostavljeni bez odjeće nije bilo moguće utvrditi iz koje su daljine ubijeni.

No, šest leševa koje je pregledao u Gračacu bila su potpuno pougljenjena, dok su ostala tri imala eksplozivno-strijelne rane. Među tijelima koje je u Medku preuzeo od UNPROFOR-a svjedok se prisjetio ženskog leša s odsječenim šakama i trećinom tijela zahvaćenog plamenom.

Do zaključka da su neki leševi zapaljeni i prije smrti patolog je došao zbog karakterističnog položaja tijela. Muškarci, pojasnio je, pod utjecajem visoke temperature zgrčene ruke stavljaju ispred sebe, dok žene savijaju noge u koljenima i kukovima.

Suđenje generalima Ademiju i Norcu optuženima za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima nastavit će se u ponedjeljak, 26. studenog.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.