Svijet
0

Bangladeška spisateljica u egzilu odlučila napustiti Indiju

Sarajevo-x.com
Bangladeška autorica u egzilu, Taslima Nasreen je izjavila da će napustiti Indiju jer ima zdravstvenih problema koji su posljedica njenog skrivanja, bez dopuštenih bilo kakvih posjeta ljudi u posljednja četiri mjeseca.

Protesti islamističkih grupa u novembru natjerali su indijske vlasti da isele kontraverznu spisateljicu iz njenog doma u gradu Kolkati, gdje je živjela četiri godine. Vlasti su pronašle, nakon dugotrajnog premještanja, siguran smještaj u New Delhiju, gdje Nasreen ima samo mobitel, laptop i televizor te joj nisu dozvoljene bilo kakve posjete, prenosi Reuters.

Nasreen je napustila Bangladesh 1994. godine kada je sud objavio da je ona “namjerno i maliciozno” povrijedila vjerska osjećanja muslimana sa romanom “Lajja” (“Sram”), napisanim na benglaskom jeziku. U djelu se autorica, između ostalog, bavila problemima hinduističke manjine u Bangladeshu.

Prošlog mjeseca Nasreen je odvezena hitno u bolnicu u New Delhi nakon uzimanja prekomjerne doze lijekova u svrhu regulisanja povišenog krvnog pritiska.

Autorica je izrazila želju da privremeno napusti zemlju i da ode u Francusku ili Njemačku. Kasnije bi se svakako željela vratiti u Kolkatu, glavni grad pokrajine Zapadnog Bengala.

Nasreen je osvojila Prix Simone de Beauvoir od strane francuske vlade za njene feminističke stavove, ali su joj indijske vlasti zabranile da primi nagradu od predsjednika Nicolasa Sarkozyja u mjesecu januaru.

Vodeći indijski intelektualci, uključujući dobitnicu nagrade Booker, spisateljicu Arundhati Roy, kritizirali su indijsku sekularnu vladu što ne učini više kako bi zaštitili Nasreen.