{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bangladeš: Zaposlenik pivare od mita zaradio 145 miliona dolara

S
5.2.2008. u 13:14
0
0
Bangladeš: Zaposlenik pivare od mita zaradio 145 miliona dolara
0
Bangladeš: Zaposlenik pivare od mita zaradio 145 miliona dolara
Zaposlenik plinare u Bangladešu s plaćom od svega stotinjak dolara mjesečno, u dvanaest godina radnog staža, zaradio je uzimajući mito nevjerojatnih 145 miliona dolara.
Njegovo ime i zarada šokirali su tamošnju vladu koja je prije godinu dana započela obračun s korupcijom.

"To je krađa neslućenih razmjera", izjavio je predsjednik povjerenstva za borbu protiv korupcije, pukovnik Hasan, podižući optužnicu protiv Abdula Kadera Mollaha, bivšeg direktora prodaje u javnom poduzeću za distribuciju plina Titas Gas.

Mollah je do odlaska iz poduzeća 1997. sustavno ispostavljao umanjene račune hiljadama poduzeća, a razliku je trpao sebi u džep.

"Nadzirao je prodaju plina u najvećoj industrijskoj zoni u zemlji. Tu je gomilao novac. U dvanaest godina radnog staža postao je multimilioner, premda mu je mjesečna plaća bila stotinjak dolara", izjavio je Hasan.

Taj 46-godišnjak bio je za sve "strah i trepet" i uživao je potporu sindikata i političara, dodaje časnik. Skandal je izbio pošto su vlasti u 2007. pokrenule istragu u državnoj tvrtki za distribuciju plina.

Prema organizaciji Transparency International, Bangladeš je jedna od zemalja u svijetu gdje je korupcija veoma raširena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: