Svijet
0

Bangladeš usvojio novi protuteroristički zakon

FENA
Bangladeška prijelazna vlada, koju podržava vojska, usvojila je novi protuteroristički zakon, prema kojem je smrtna kazna najveća kazna za neku osobu uključenu u terorističke aktivnosti, saopćio je u ponedjeljak visoki zvaničnik.

Vijeće savjetnika (vlada) kojim predsjedava premijer Fakhruddin Ahmed usvojilo je u nedjelju uredbu koja omogućava "brzo suđenje teroristima pred specijalnim sudovima", sa zatvorskim kaznama od tri do 20 godina, javio je Reuters.

Ranija vlada sada zatočene bivše premijerke Begum Khalede Zije donijela je nacrt protuterorističkog zakona nakon vala terorističkih aktivnosti u toj zemlji južne Azije, ali je Khaledin mandat istekao 2006. prije nego što se ta mjera mogla dovršiti.

Fakhruddinova administracija, čiji je ključni zadatak pripremiti teren za slobodne i poštene izbore idućeg decembra, sada je uvela vlastiti zakon.

Uredbom je utvrđeno da se pod "činom terorizma" podrazumijeva slijedeće:

  • svaki čin koji predstavlja prijetnju suverenitetu, jedinstvu, integritetu i sigurnosti Bangladeša ili stvara paniku među masama i opstruira zvanične aktivnosti;

  • korištenje bombi, dinamita ili drugih eksploziva, zapaljivih materijala, vatrenog oružja ili bilo kakvih ostalih hemikalija koje bi mogle povrijediti ili ubiti ljude kako bi stvorile paniku u javnosti i naštetile javnoj ili privatnoj imovini;

  • uzimanje talaca, prijetnje ljudima smrću, fizički napad na osobe u cilju stvaranja panike među masama ili ubistvo i nanošenje povrijeda.

U uredbi se navodi da će svakome ko je odgovoran za "finansiranje terorističkih grupa, bilo lokalnih ili stranih, također biti suđeno na osnovu antiterorističkog zakona i da će biti osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina strogog zatvora ili minimalnu od tri godine zatvora uz finansijske kazne".

Zakon ovlašćuje vlasti da zabrane svaku ekstremističku grupu. Prekršaji poput javnog predstavljanja ili medijskog eksponiranja svake zabranjene organizacije kažnjivi su do sedam godina robije.

Za pružanje utočišta teroristima pojedinac može biti osuđen na pet godina zatvora.

Bangladeš ranije nije imao posebne zakone za bavljenje teroristima. Njima je suđeno na osnovu običnog krivičnog zakona.