Sukob s policijom
0

Bangladeš: Povrijeđeno najmanje 70 demonstranata

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje 70 učesnika protesta i pripadnika policije danas je povrijeđeno u sukobu demonstranta i policije u Bangladešu, zbog ustavnih reformi vlade premijera Sheikha Hasina, javili su lokalni mediji.

Privatna televizijska stanica ATN News i televizija Boshakhi prikazale su snimke demonstranata kako bacaju kamenje na policiju.

Policija je odgovorila palicama i suzavcem protiv mnogobrojnih islamskih aktivista tokom protesta protiv ustavnih promjena i pretvaranja Bangladeša u sekularnu državu, prenijela je agencija AP.

Nasilje je izbilo u tri grada u blizini Dhake, pošto je policija pokušala da zaustavi demonstrante u blokiranju puteve i razbijanju vozila, rekao je policijski zvaničnik Nazrul Alam. Istovremeno je uhapšeno najmanje 75 ljudi pod optužbom za remećenje javnog reda i mira u Dhaki i jugoistočnom gradu Chittagong, naveo je lokalni dnevnik.

Tridesetodnevni generalni štrajk organizovalo je 12 islamskih partija u znak protesta zbog preinačenja odredbe iz preambule ustava zemlje koje su utvrđivale "apsolutnu vjeru i povjerenje u Allaha".

I glavna opoziciona Bangladeška nacionalistička partija je podržala proteste.

Koaliciona vlada premijer Hasina nedavno je usvojila paket ustavnih amandmana kojima je pokušano da se "umire i islamisti i liberali" u muslimanski većinskoj zemlji.

Promjene predviđaju da islam ostane državna religija u Bangladešu, ali uz pridodavanje sekularizma kao državnog principa.