Svijet
0

Bangladeš: Ghulam Azam osuđen na 90 godina

Anadolija
Ghulam Azam (Foto: AFP)
Ghulam Azam (Foto: AFP)
Bivši čelnik istočnog krila stranke Džamat-e-Islami Ghulam Azam osuđen je na 90 godina zatvorske kazne zbog ratnih zločina.

Međunarodni sud za ratne zločine u Bangladešu osudio je 91-godišnjeg bivšeg lidera pakistanskog istočnog krila stranke Džamat-e-Islami Ghulama Azama zbog ratnih zločina počinjenih 1971. godine tokom rata za nezavisnost Bangladeša.

Jedan od njegovih advokata Tacul Islam kazao je da je Azamu suđeno za 62 krivična djela.

"Od toga, 61 krivično djelo odnosi se na govore koje je Azam držao tokom rata. Azam je u tim govorima rekao da će odvajanje Bangladeša od Pakistana razdvojiti muslimane, te da neće biti u korist Bangladeša", rekao je Islam.

"Sud je znao da će osuđivanje Azama na smrtnu kaznu uzrokovati još veće reakcije i zato je Azam osuđen na 90-godišnju zatvorsku kaznu. Ni prema jednom zakonu ne možete presuditi zatvorsku kaznu od 90 godina čovjeku od 91 godinu. Uložit ćemo žalbu na ovu presudu", kazao je advokat Islam.

Džamat-e-Islami i Nacionalistička stranka Bangladeša danas su proglasili opći štrajk u državi. Tokom protesta došlo je do sukoba između pristalica stranke Džamat-e-Islami i policije.

Azam i desetak osoba iz njegove stranke terete se za saradnju sa Pakistanom tokom rata nezavisnosti i doprinos genocidu počinjenom tokom rata.