Svijet
0

Bangladeš: Ciklon Sidr usmrtio najmanje 2000 ljudi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vlada Bangladeša potvrdila je u nedjelju da je najmanje 2000 osoba smrtno stradalo nakon prolaska ciklona Sidr koji je opustošio jug zemlje te da bi bilans žrtava mogao biti i veći.

"Potvrđena je brojka od 2000 mrtvih, ali se ona stalno povećava, zavisno od toga kako dobivamo vijesti iz pogođenih regija", rekao je Massud Siddiki, generalni direkor vladinog ureda za upravljanje katastrofama.

Spasilačke ekipe nastoje prikupiti hiljade leševa dok se probijaju kroz opustošene regije, saopćili su zvanični izvori, prenio je AFP.

Vojska Bangladeša i spasilačke ekipe imaju poteškoća da se probiju do regije, najpogođenije ciklonom Sidr u četvrtak, na jugu zemlje, gdje je većina sela zbrisana sa zemljopisne karte.

Dva dana nakon tragičnog pustošenja ciklona Sidr vlasti nisu u subotu prestale ponavljati da se bilans povećava iz sata u sat i da se prikuplja na "hiljade mrtvih".

Sidr, koji čini stravičnu bijelu masu u prečniku od 500 km, pogodio je vjetrom jačine 240 km/h južnu obalu Bangladeša, blizu indijske države Zapadni Bengal, koja nije pogođena.

Ciklon Sidr je najgora oluja u posljednjih nekoliko godina koja je pogodila zemlju opustošenu uraganom 1970. kada je bilo pola miliona mrtvih i strašnim ciklonom 1991. kada je smrtno stradalo 138.000 ljudi.