Svijet
0

Ban zatražio odgađanje novih sankcija protiv Irana

FENA
Foto: Ban Ki-moon
Foto: Ban Ki-moon
Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je u srijedu od SAD-a i evropskih zemalja da odgode donošenje novih sankcija protiv Irana kako bi se pružila prilika da rješenje nuklearne krize s tom zemljom pronađu inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"Ovo pitanje mora biti riješeno političkim pregovorima, putem dijaloga", rekao je Ban američkoj agenciji Bloomberg. Sjedinjene Države i Velika Britanija već su počele pregovore o novim sankcijama protiv Irana tražeći zabranu pomorskoga i zračnog prometa kompanijama iz te države, ali bez direktnog uticaja na kretanja na svjetskom tržištu nafte.

Diplomati su rekli da novi prijedlog kaznenih mjera protiv Teherana još nije bio tema formalnih razgovora u Vijeću sigurnosti, ali kako očekuju da će se taj problem uskoro naći na dnevnom redu.

SAD i Velika Britanija smatraju da tekuća diplomatska inicijativa usmjerena ka uvjeravanju Irana da odustane od nuklearnog programa "ne daje željene rezultate".

Vijeće sigurnosti UN-a je od decembra prošle godine usvojilo dva paketa sankcija protiv Irana, uključujući zabranu trgovine oružjem s tom državom, te kaznene mjere protiv 28 pojedinaca i firmi povezanih s Iranskom revolucionarnom gardom i programom razvoja nuklearne tehnologije.

Novi prijedlog sankcija također obuhvata široku zabranu putovanja nizu iranskih zvaničnika, kao i članova njihovih porodica, "u mjeri kojom su 90-tih godina prošlog stoljeća bili pogođeni saradnici bivšega jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića".

Britansko-američki prijedlog novih sankcija protiv Irana, međutim, još nije predstavljen ambasadorima Vijeća sigurnosti, ali je već naišao na rezerve među evropskim državama zbog "straha da bi takav potez mogao dovesti do ozbiljnih poremećaja na svjetskom tržištu nafte".

Nejasno je također kako će na novi prijedlog reagirati predstavnici Rusije, s obzirom na to da su Britanci predložili i obustavljanje radova na nuklearnoj elektrani Bushehr, čija će izgradnja ruskim kompanijama donijeti skoro milijardu dolara.