Svijet
0

Ban se nada otvaranju dijaloga o Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izrazio je nadu da će s dolaskom novog šefa UNMIK-a biti pokrenut dijalog Beograda i Prištine o otvorenim pitanjima.

On je istakao da je "ohrabren" izjavom predsjednika Srbije Borisa Tadića na prošlonedjeljnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a da će nastaviti da učestvuje u dijalogu o šest tačaka koje sadrži Banov prijedlog.

"Znam da su pozicije kosovskih i srpskih vlasti različite, ali nadam se da će se s dolaskom Lamberta Zanniera na dužnost u Prištini sve strane angažirati u dijalogu kako bi se sva pitanja rješavala na miran način", rekao je Ban na konferenciji za štampu u sjedištu svjetske organizacije.

Na konstataciju novinara da je Zannier "upravo najavio da će podstaći novu rundu pregovora" i pitanje zašto Ban lično još nijednom nije posjetio region, generalni sekretar je odgovorio da će "vidjeti" kada će moći tamo da otputuje.

"U međuvremenu ću nastaviti da održavam blisku saradnju sa svim liderima i zainteresiranim stranama, kako u Prištini i Beogradu tako i u Evropskoj uniji" najavio je Ban.