{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ban Ki-mun preuzeo dužnost generalnog sekretara UN-a

F
2.1.2007. u 12:55
0
0
Ban Ki-mun preuzeo dužnost generalnog sekretara UN-a
0
Ban Ki-mun preuzeo dužnost generalnog sekretara UN-a
Južnokorejski diplomata Ban Ki-mun preuzeo je dužnost generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, u trenutku kada se polažu nade da bi njegovo profesionalno iskustvo moglo doprinijeti rešavanju niza problema sa kojima će međunarodna zajednica morati da se suoči već prvih dana 2007.
Pored kriza u sudanskom regionu Darfur, vjerovatnoj želji Sjedinjenih Američkih Država da se UN uključe u irački sukob, te izuzetnih problema sa razvojem nuklearne energije ili naoružanja u Iranu i Sjevernoj Koreji, od generalnog sekretara Bana će, posebno SAD, tražiti da pokrene ozbiljne reforme unutar svjetske organizacije, ozbiljno optuživane za birokratsku sporost i odsustvo inicijative.

Takođe, smatra se da bi Banova dugogodišnja uloga pregovarača između vlasti dviju Koreja mogla poslužiti kao odskočna daska za pokretanje novog kruga pregovora kojima bi režim u Pjongjangu, konačno, bio skinut sa liste neprijatelja SAD.

Novi generalni sekretar UN će se suočiti i sa ozbiljnim organizacionim problemima jer će tokom 2007. broj mirovnih misija porasti na čak 16 sa čitavih 140.000 službenika i vojnika, što znači ogromne troškove u vrijeme kada se najveće i najbogatije države svijeta sve slabije odlučuju da odvoje novac.

Banova jesenja predizborna kampanja bila je jednostavna gotovo jednako kao i njegovi dosadašnji javni nastupi - reforme, otvorenost rada svjetske organizacije i slobodno tržište, što je bilo dovoljno da do nogu potuče još neubjedljivije protivkandidate.

Spletkarenja, podjele, birokratska tromost, i čitav niz korupcionaških afera ozbiljno su, posljednjih godina, uzdrmali UN, pa se smatra da prilično bezlični i upadljivo neharizmatični donedavni šef južnokorejske diplomatije neće uspjeti da reogranizuje svjetsku organizaciju kako su se mnogi diplomati nadali.

Gro vjere velikih sila u južnokorejskog diplomatu počiva na nadi da će Ban iskoristiti tradicionalnu azijatsku upornost i radinost kako bi unapredio odnose u organizaciji.

Poredeći Bana sa njegovim šarmantnim i blagoglagoljivim prethodnikom Kofi Ananom, mnogi diplomati na Ist Riveru strahuju da bi se početak mandata novog generalnog sekretara lako mogao pretvoriti u istinsku "noćnu moru", jer, kako kažu "problema ima mnogo, a vremena za učenje nimalo".

Više sekretar nego general, kako ga zovu zapadni diplomati, ipak, pripada civilizaciji u kojoj se liderske sposobnosti vrednuju na drugačiji način nego na zapadu, a spoljašnja uglađenost nerijetko krije unutrašnju čvrstinu i odlučnost, pa države koje ozbiljno podržavaju Bana računaju upravo na te kvalitete.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: