Svijet
0

Ban Ki-mun preuzeo dužnost generalnog sekretara UN-a

FENA
Južnokorejski diplomata Ban Ki-mun preuzeo je dužnost generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, u trenutku kada se polažu nade da bi njegovo profesionalno iskustvo moglo doprinijeti rešavanju niza problema sa kojima će međunarodna zajednica morati da se suoči već prvih dana 2007.

Pored kriza u sudanskom regionu Darfur, vjerovatnoj želji Sjedinjenih Američkih Država da se UN uključe u irački sukob, te izuzetnih problema sa razvojem nuklearne energije ili naoružanja u Iranu i Sjevernoj Koreji, od generalnog sekretara Bana će, posebno SAD, tražiti da pokrene ozbiljne reforme unutar svjetske organizacije, ozbiljno optuživane za birokratsku sporost i odsustvo inicijative.

Takođe, smatra se da bi Banova dugogodišnja uloga pregovarača između vlasti dviju Koreja mogla poslužiti kao odskočna daska za pokretanje novog kruga pregovora kojima bi režim u Pjongjangu, konačno, bio skinut sa liste neprijatelja SAD.

Novi generalni sekretar UN će se suočiti i sa ozbiljnim organizacionim problemima jer će tokom 2007. broj mirovnih misija porasti na čak 16 sa čitavih 140.000 službenika i vojnika, što znači ogromne troškove u vrijeme kada se najveće i najbogatije države svijeta sve slabije odlučuju da odvoje novac.

Banova jesenja predizborna kampanja bila je jednostavna gotovo jednako kao i njegovi dosadašnji javni nastupi - reforme, otvorenost rada svjetske organizacije i slobodno tržište, što je bilo dovoljno da do nogu potuče još neubjedljivije protivkandidate.

Spletkarenja, podjele, birokratska tromost, i čitav niz korupcionaških afera ozbiljno su, posljednjih godina, uzdrmali UN, pa se smatra da prilično bezlični i upadljivo neharizmatični donedavni šef južnokorejske diplomatije neće uspjeti da reogranizuje svjetsku organizaciju kako su se mnogi diplomati nadali.

Gro vjere velikih sila u južnokorejskog diplomatu počiva na nadi da će Ban iskoristiti tradicionalnu azijatsku upornost i radinost kako bi unapredio odnose u organizaciji.

Poredeći Bana sa njegovim šarmantnim i blagoglagoljivim prethodnikom Kofi Ananom, mnogi diplomati na Ist Riveru strahuju da bi se početak mandata novog generalnog sekretara lako mogao pretvoriti u istinsku "noćnu moru", jer, kako kažu "problema ima mnogo, a vremena za učenje nimalo".

Više sekretar nego general, kako ga zovu zapadni diplomati, ipak, pripada civilizaciji u kojoj se liderske sposobnosti vrednuju na drugačiji način nego na zapadu, a spoljašnja uglađenost nerijetko krije unutrašnju čvrstinu i odlučnost, pa države koje ozbiljno podržavaju Bana računaju upravo na te kvalitete.