{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ban Ki-moon zadovoljan što su se dvije Koreje dogovorile o miru

F
4.10.2007. u 21:10
0
0
Ban Ki-moon zadovoljan što su se dvije Koreje dogovorile o miru
0
Ban Ki-moon zadovoljan što su se dvije Koreje dogovorile o miru
Generalni tajnik Ujedinjenih nacija Južnokorejanac Ban Ki-moon izrazio je u četvrtak zadovoljstvo što su dvije Koreje dale obećanje da će između njih vladati mir.
Ban Ki-moon je ovo obećanje prihvatio kao "veliki korak naprijed u jačanju međukorejske saradnje, kao i mira i sigurnosti na Korejskom poluotoku, na sjeveroistoku Azije", navela je u saopćenju glasnogovornica generalnog tajnika Michele Montas.

On izražava zadovoljstvo obavezom dviju zemalja "da razviju i unaprijede međukorejske odnose i idu prema uspostavljanju stalnog mira na denukleariziranom poluotoku putem intenzivnoga bilateralnog dijaloga, saradnje i multilateralne diplomatije", kazala je glasnogovornica.

U toj opciji UN je spreman pružiti pomoć "koja će biti neophodna, u saradnji s međunarodnom zajednicom", dodala je.

U četvrtak su dvije Koreje cijeli dan posvetile približavanju, nakon samita u Pyongyangu gdje su potpisale deklaraciju o miru.

Dvojica čelnika obvezuju se da će se angažirati u zalaganju za mir i prosperitet poluotoka podijeljenog prije više od pet desetljeća.

Dvije bivše neprijateljske zemlje iz doba hladnog rata nikada nisu zaključile primirje ni mirovni sporazum nakon završetka Korejskog rata (1950-1953).

U finalnoj deklaraciji obje zemlje pozivaju na održavanje trodnevnoga ili četverodnevnog samita na kojem će se potpisati mirovni sporazum, a supotpisnice će biti Sjedinjene Države i Kina, učesnice rata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: