Protesti protiv komunista
0

Ban Ki-moon zabrinut zbog stanja u Moldaviji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u utorak je izrazio zabrinutost zbog žestokih protesta u Moldaviji koji su izbili nakon proglašenja pobjede komunista na parlamentarnim izborima održanim 5. aprila, prenose gencije.

"Glavni tajnik zabrinut je zbog žestokih protesta u Moldaviji i uvjeren da se razmirice nastale zbog izbornih rezultata trebaju prevladati mirnim načinom. Poziva sve strane da se suzdrže od nasilja te da se u zemlji ponovno uspostavi mir", stoji u saopćenju.

Vlast i opozicija u Moldaviji složili su se da se ponovno prebroje glasovi parlamentarnih izbora nakon što su zbog pobjede komunista izbili veliki neredi, javila je u utorak agencija France Presse.

"Ručno će se morati ponovno prebrojiti glasovi, što će trajati najmanje deset dana. Sve ovisi o tehničkim uvjetima. Takve odredbe nisu određene zakonom", izjavio je dužnosnik Centralne izborne komisije Jurij Čokan, kako prenosi AFP.

Moldavija će "čvrsto braniti državnu cjelovitost" od protestnila - "fašista koji pokušavaju izvesti državni udar", izjavio je u utorak predsjednik Vladimir Voronjin.

"Šačica pijanih gnjevnih fašista pokušava izvesti državni udar", rekao je Voronjin u govoru koji je prenosila televizija.

I ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u utorak navečer je u telefonskom razgovoru s Voronjinom pozvao na "mirno rješenje" krize u zemlji, izvijestio je službeni Kremlj.

"Predsjednik Medvedev pozvao je na mirno rješenje stanja u Moldaviji što prije, na uspostavu reda i poštovanje ustavnih i izbornih zakona", stoji u saopćenju.

Na nedjeljnim parlamentarnim izborima pobijedila je moldavska Komunistička stranka s gotovo 50 posto glasova i tako osigurala natpolovičnu većinu u parlamentu, objavila je u ponedjeljak izborna komisija.

Jedna djevojka je poginula, a najmanje 30 ljudi je ozlijeđeno u utorak kad su protestnici nezadovoljni pobjedom komunista upali u predsjedničku rezidenciju i zgradu parlamenta, javljaju svjetski mediji.