{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ban Ki-moon za svijet bez nuklearnog oružja

F
24.10.2008. u 21:11
0
2
Ban Ki-moon za svijet bez nuklearnog oružja
0
Ban Ki-moon za svijet bez nuklearnog oružja
Foto: AP
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon lansirao je u petak ideju o napredovanju svijeta bez nuklearnoga oružja, između ostalog i pokretanje pregovora između Sjedinjenih Država i Rusije u cilju smanjenja njihovih arsenala.
"Svijet će rado dočekati nastavak bilateralnih pregovora između SAD-a i Rusije, s ciljem da se značajno i provjereno smanje njihovi nuklearni arsenali", rekao je Ban Ki-moon na seminaru, koji je u Ujedinjenim narodima organizirao East-West Institut, međunarodna grupa za razmišljanje o pitanjima sigurnosti.

On zahtijeva od potpisnica Sporazuma o neširenju nuklearnoga oružja (TNP), posebno nuklearnih sila, da ispune svoje obaveze u domenu razoružanja i da predvide pregovore o "konvenciji o nuklearnom oružju, praćenu pouzdanim sistemom provjere".

"Prijedlog Velike Britanije da organizira konferenciju nuklearnih država o provjeri je konkretan korak u dobrom smjeru", rekao je on.

Generalni tajnik UN-a također je sugerirao da pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a - Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija, započnu razgovore o pitanjima sigurnosti u okviru procesa nuklearnoga razoružanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: