|

Ban Ki-moon uvjeren u postizanje sporazuma

Ban Ki-moon uvjeren u postizanje sporazuma
0
S
SRNA
6.12.2009. u 15:22
0
komentara
0

dijeljenja
Ban Ki-moon  uvjeren u postizanje sporazuma Foto: AP
Generalni sekretar UN Ban Ki-moon izjavio je da je optimista da će na Konferenciji UN o klimatskim promjenama, koja počinje sutra u Kopenhagenu, biti postignut sporazum koji će potpisati sve zemlje članice.
Delegati 190 zemalja pristigli su ovog vikenda u dansku prijestonicu na konferenciju, koja će trajati do 18. decembra, a čiji je cilj postizanje novog globalnog sporazuma koji treba da zamijeni Protokol iz Kyota koji ističe 2012. godine.

"Veliki sam optimista za Kopenhagen. Dobićemo sporazum i vjerujem da će ga potpisati sve zemlje članice UN što je od istorijskog značaja", rekao je Ban u intervjuu za danski dnevnik "Berlingske tidende".

On je dodao da svi šefovi država i vlada imaju isti cilj, a to je sprečavanje globalnog zagrijavanja, te da ostaje da se vidi kako i kojim sredstvima se taj cilj može postići.

Ban je istakao da je danski premijer Lars Loke Rasmusen učinio dobar potez jer je kao cilj postavio postizanje političkog sporazuma u Kopenhagenu, ističući da ta ideja "daje dinamiku pregovorima".

"Sa toliko šefova država i vlada sigurno ćemo postići dogovor, prvo politički, a odmah zatim pravno obavezujući dokument", rekao je generalni sekretar UN.

Ban je istakao da su članice UN prihvatile zaključke naučnika panela UN o klimatskim promjenama.

"Klimatske promjene su realnost i to se događa sada mnogo bržim tempom nego što smo vjerovali prije nekoliko godina", kaže Ban, dodajući da je sastanak u Kopenhagenu pravi trenutak da se svijet sa tim suoči na osnovu znanja koje posjeduje.

Svjetski lideri koji dolaze u Kopenhagen pokušaće da postignu politički sporazum o načinima djelovanja protiv kilimatskih promjena.

Danska je prošlog mjeseca pozvala sve šefove država i vlada 192 zemlje članice UN na samit nadajući se da će time povećati politički značaj konferencije.

Do sada se 105 lidera odazvalo pozivu, među njima američki predsjednik Barak Obama, kineski lider Ven Žibao i indijski premijer Manmohan Sing.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.