Svijet
3

Ban Ki-moon upozorio na "užasavajuću prijetnju" IDIL-a po budućnost Libije

FENA
Generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon upozorio je da je budućnost Libije, kao i stabilnost kompletne regije Sahela, pod znakom pitanja jer se suočava s "užasavajućom prijetnjom" Islamske države (IDIL).

On je, međutim, upozorio međunarodne sile da ne "potpaljuju vatre sukoba" u toj zemlji.

Ban je napustio Mauritaniju u subotu i otputovao za Alžir u okviru turneje po zapadnoj i sjevernoj Africi.

Nakon susreta s mauritanijskim čelnicima, među kojima su predsjednik Mohamed Ould Abdel Aziz i premijer Yahya Ould Hademine, u prijestonici Nouakchottu, on je izjavio da je "duboko zabrinut situacijom u Libiji", prenosi agencija AFP.

Haos je zahvatio Libiju od svrgavanja dugogodišnjeg čelnika Moamera Gadafija, u invaziji pod NATO-vim vodstvom 2011. godine, a od suparničlkih vlada se traži da se obavežu na vladu nacionalnog jedinstva koju je predložio UN kako bi pomogla u obnovi stabilnosti.

Međunarodno priznata vlada smještena je na krajnjem istoku te sjevernoafričke zemlje.

Grupa Islamska država i druge ekstremističke organizacije iskoristile su vakuum u vlasti, ostvarujući pomake u priobalnim regijama naftom bogate zemlje i stvarajući zabrinutost među zapadnim zemljama zbog "džihadističke" kontrole nad teritorijom udaljenom samo 300 kilometara od Evrope.

  • Postoje alarmantni izvještaji o raširenim kršenjima ljudskih prava, uključujući teška kršenja koja mogu prerasti u ratne zločine. Svi koji imaju uticaja moraju ga iskoristiti na smirivanju situacije i prekidu borbi. Krajnje je neodgovorno od svakog vanjskog aktera da podstiče plamen sukoba - izjavio je čelnik Svjetske organizacije.

Ban je kazao da njegov specijalni predstavnik u Libiji Martin Konler "organizira razgovore o vladi nacionalnog jedinstva u vrijeme dok se zemlja suočava s užasavajućom prijetnjom Daesha (Islamske države) u Libiji i izvan njenih granica".

Odgoda bi samo pogoršala ionako katastrofalnu humanitarnu situaciju, upozorio je on, dodajući da je "budućnost Libije u pitanju".

"Uspjeh u stabiliziranju Libije također bi donio koristi regiji Sahela i "našem svijetu" u cjelini", dodao je Ban.