Svijet
0

Ban Ki-moon upozorio na pogoršavanje situacije na Kosovu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon upozorio je u petak u Sloveniji na opasnosti nerješavanja statusa Kosova, ali je odbio govoriti o planovima Evropske unije.

"Ako potraje ovakva situacija na terenu, moglo bi doći do opasnog preokreta", izjavio je Ban Ki-moon na konferenciji za štampu koju je održao zajedno sa slovenskim premijerom i predsjedavajućim EU-a Janezom Janšom na Brdu pri Kranju, u blizini Ljubljane.

"Dužnost mi je da sačuvam mir i stabilnost u regiji", dodao je on.

Ban Ki-moon je odbio govoriti o planovima Evropske unije: priznavanju nezavisnosti Kosova i slanju misije od 1800 vojnika koji bi pratili jednostrano proglašenje nezavisnosti.

"Nije pronađen kompromis oko statusa Kosova, a Vijeće sigurnosti je duboko podijeljeno oko tog pitanja", kazao je on.

"Nisam u mogućnosti dati odgovor da li Rezolucija 1244 može predstavljati legalnu osnovu za raspoređivanje evropske misije.

Slovenski ministar je podsjetio na posljedice oklijevanja međunarodne zajednice prije 12 godina tokom rata u Bosni i Hercegovini.

"Čuli smo iste riječi o legalnim osnovama i odgovornostima. A dok se o tome govorilo, bilo je na hiljade mrtvih i stotine hiljada izbjeglih. To moramo pamtiti", kazao je Janša.