Pakistan
0

Ban Ki-moon u posjeti poplavljenim oblastima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon, koji se očekuje u subotu u Pakistanu, posjetit će oblasti najteže pogođene poplavama u njegovoj povijesti, saopćilo je u petak pakistansko ministarstvo vanjskih poslova.

"Glavni tajnik UN-a će stići u Islamabad u subotu, krajem dana", saopćio je AFP-u glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abdul Basit. "On će razgovarati s vladinim zvaničnicima o hitnim mjerama pomoći i istog dana će posjetiti pogođene oblasti".

"Jednodnevna posjeta Ban Ki-Moona dolazi dva dana prije posjete američkog senatora Johna Kerryja, predsjednika komisije za vanjske poslove gornjeg doma", rekao je Basit.

Pakistan procjenjuje da je 20 miliona osoba pogođeno poplavama. UN je uputio poziv fondovima za 460 miliona dolara hitne pomoći.

Sjedinjene Države su saopćile u četvrtak da su za 21 milion dolara uvećale iznos pomoći koju su namijenile Pakistanu, što ukupno iznosi 76 miliona dolara.

UN procjenjuje da je broj mrtvih 1.600 osoba, a pakistanska vlada je potvrdila da su 1.243 osobe izgubile život.

Predsjednik Asif Ali Zardari je ocijenio da su "štete u pogledu ljudskih života, infrastrukture i dobara toliko velike da se mogu prevazići samo uz udružene napore svih Pakistanaca i uz pomoć međunarodne zajednice".