Svijet
0

Ban Ki-moon traži od afganistanskih vojnika da poštede živote civila

FENA
Ban Ki - moon
Ban Ki - moon
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon "odlučno" je zatražio od afganistanskih dužnosnika i vojnih šefova da učine sve da se poštede životi civila".

Ban, koji će se u utorak sastati s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem u Rimu, izjavio je u ponedjeljak u Ženevi da je "jako zabrinut i tužan zbog nastavljanja nasilja, posebno zbog velikih gubitaka među civilima", javio je AFP.

Na konferenciji za štampu Ban je podsjetio da je prošle sedmice posjetio Afganistan te se sastao s predsjednikom Karzaijem i šefovima međunaodnih snaga pod komandom NATO-a.

"Tom prilikom sam zatražio od afganistanskih dužnosnika i vojnih šefova da izbjegavaju svaki gubitak civila u okviru svojih vojnih operacija".

Predsjednik Karzai je uputio istražnu komisiju na jug Afganistana nakon informacija o desecima mrtvih civila u zračnim napadima međunarodnih snaga.

Ban Ki-moon, Karzai i generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer očekuju se u utorak u Rimu na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji o pravdi i pravnoj državi u Afganistanu.

Više od dvadesetak delgacija, među njima predstavnici Svjetske banke, EU-a i SAD-a, bit će prisutni na ovom sastanku, koji organizira UN i talijanska i afganistanska vlada.