Svijet
9

Ban Ki-moon traži deblokadu isporuke humanitarne pomoći Sirijcima pod opsadom

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je rekao danas da je zatražio od Washingtona i Moskve da pomognu da se deblokira isporuka pomoći za sirijska mjesta pod opsadom, tako što će zaraćene strane dobiti neophodne “sigurnosne aranžmane”.

UN je bio “potpuno spreman” da pošalje već danas dvadeset kamiona pomoći prema Alepu, ali situacija u sigurnosnom pogledu to trenutno ne dozvoljava, rekao je on novinarima. Ovi kamioni “su ostali na granici” s Turskom.

“Apsolutno je važno, rekao je on, da se pruže sigurnosni aranžmani” od zaraćenih strana, kako bi kamioni mogli ići naprijed. Ban je rekao da računa na Rusiju s jedne strane da izvrši pritisak na sirijsku vladu i Sjedinjene Američke Države s druge strane da ubijede oružanu opoziciju.

Konvoji s pomoći koji treba da izvrše isporuku u opkoljena područja u Siriji ostaju blokirani i pored stupanja na snagu u ponedjeljak primirja koje je omogućilo znatno smanjenje sukoba.

Izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura je u utorak tražio “osiguranje” da ovi konvoji ne budu uzeti za metu. On je signalizirao minobacačku vatru duž ceste u Castellu, pravcu snabdijevanja sjevera Alepa kroz koji treba proći pomoć. Rusija se izjasnila za produženje na 48 sati, na cijeloj sirijskoj teritoriji, prekida vatre koji treba isteći danas, naveo je AFP.