Svijet
0

Ban Ki-moon: Situacija u Iraku je poboljšana

FENA
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon ocijenio je u četvrtak, tokom međunarodne konferencije o Iraku u Stockholmu, da je situacija u Iraku poboljšana na sigurnosnom, političkom i ekonomskom planu.

"Značajni pomaci ostvareni su u tri ključna domena Međunarodnog ugovora o ciljevima Iraka (ICI), sigurnosnom, političkom i ekonomskom, bez obzira na izazove", rekao je on pred oko 500 do 600 delegata koji učestvuju na jednodnevnoj konferenciji.

"Stoga, irački premijer Nuri al-Maliki, njegova vlada i irački narod zaslužuju naše čestitke", rekao je Ban, koji je u Stockholmu s Malikijem predsjedavao sastankom o razmatranju globalne situacije u Iraku.

"Zajedno možemo ostvariti nacionalni cilj Iraka da postane slobodna, sigurnosna i prosperitetna nacija", rekao je generalni sekretar.

Nasilje je posustalo u odnosu na "alarmantan nivo iz 2006. i 2007. a kapaciteti iračkih snaga sigurnosti su se pojačali", rekao je Ban, ocjenjujući da se "Irak konačno udaljio od bezdana kojega smo se svi plašili".