{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ban Ki-moon: Situacija u Iraku je poboljšana

F
29.5.2008. u 15:06
0
0
Ban Ki-moon: Situacija u Iraku je poboljšana
0
Ban Ki-moon: Situacija u Iraku je poboljšana
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon ocijenio je u četvrtak, tokom međunarodne konferencije o Iraku u Stockholmu, da je situacija u Iraku poboljšana na sigurnosnom, političkom i ekonomskom planu.
"Značajni pomaci ostvareni su u tri ključna domena Međunarodnog ugovora o ciljevima Iraka (ICI), sigurnosnom, političkom i ekonomskom, bez obzira na izazove", rekao je on pred oko 500 do 600 delegata koji učestvuju na jednodnevnoj konferenciji.

"Stoga, irački premijer Nuri al-Maliki, njegova vlada i irački narod zaslužuju naše čestitke", rekao je Ban, koji je u Stockholmu s Malikijem predsjedavao sastankom o razmatranju globalne situacije u Iraku.

"Zajedno možemo ostvariti nacionalni cilj Iraka da postane slobodna, sigurnosna i prosperitetna nacija", rekao je generalni sekretar.

Nasilje je posustalo u odnosu na "alarmantan nivo iz 2006. i 2007. a kapaciteti iračkih snaga sigurnosti su se pojačali", rekao je Ban, ocjenjujući da se "Irak konačno udaljio od bezdana kojega smo se svi plašili".

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: