Svijet
0

Ban Ki-moon protiv odgađanja rješavanja statusa Kosova

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izjavio je danas u Bruxellesu da bi svako odgađanje diplomatskih koraka ka utvrđivanju konačnog statusa Kosova imalo negativne posljedice ne samo u južnoj srpskoj pokrajini i regiji nego i šire.

Ban je na konferenciji za novinare, održanoj poslije razgovora s predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, izrazio nadu da će se Vijeće sigurnosti UN-a uskoro usaglasiti oko nacrta rezolucije, kojom bi se pružio rok od 120 dana za konsultacije radi prevladavanja razlika u stavovima Rusije i Zapada oko rješavanja statusa Kosova, prenio je Reuters.

"Svako daljnje odugovlačenje imalo bi veoma negativan utjecaj na mir i sigurnost, ne samo na Kosovu ne samo na Balkanu nego i u cjelokupnoj evropskoj situaciji", rekao je on.

Ban je, kako je prenijela britanska agencija, priznao da je UN dospio u "ćorsokak". "Zabrinut sam što nismo uspjeli ništa da preduzmemo povodom toga, mada smo se nadali", rekao je generalni sekretar UN-a.

Prema ocjeni diplomata, jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova - uz eventualnu podršku SAD-a - moglo bi rezultirati podjelom među članicama Evropske unije.

Ban je upozorio protiv povlačenja jednostranih poteza i naglasio da je "jedinstvo EU veoma važno".

On je dodao da bi EU mogla da pomogne pružanjem "razumnih podsticaja" i ukazivanjem na izglede za eventualno članstvo Srbije u Uniji kako bi umanjila zabrinutost i strepnje Beograda. "Moramo da se pozabavimo tim pitanjima na sveobuhvatan način", rekao je Ban.

Generalni sekretar UN-a sastao se u Bruxellesu i s predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom, a tokom popodneva bi o kosovskom pitanju trebalo da razgovara i s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javijerom Solanom.