Svijet
0

Ban Ki-moon protiv novih pogubljenja u Iraku

FENA
Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon podržao je prijedloge da se Irak suzdrži od vješanja dvojice najbližih saradnika Saddama Husseina koji su također osuđeni na smrtnu kaznu.

Generalni tajnik svjetske organizacije je, kako javljaju agencije, podržao prijedlog visoke povjerenice UN-a za ljudska prava Louise Arbour, koja je u srijedu uvečer apelirala na iračkog predsjednika Džalala Talabanija da se ne pogube Saddamov polubrat i bivši šef obavještajne službe Barzan al-Tikriti i bivši predsjednik revolucionarnog suda Awad al-Bandar, koji su,5. novembra, kada i bivši predsjednik Iraka, osuđeni na najstrožiju kaznu.

Na taj način njima bi se dala nova prilika da se žale i eventualno im se ublaži kazna.

Prema nekim nagovještajima iz Bagdada, dvojica bivših najbližih saradnika Saddama Husseina trebalo bi da budu obješena danas, ali su iračke vlasti odgodile njihovo pogubljenje za nekoliko dana, javio je AFP.

Novi generalni sekretar UN-a, koji je preuzeo dužnost 1. januara, također je izrazio uvjerenje kako bi UN trebalo da razmotri inicijative u ukidanju smrtne kazne, iako je povodom pogubljenja Saddama Husseina rekao da je to stvar svake pojedinačne zemlje.

Inicijativu o uvođenju moratorija na smrtnu kaznu je povodom viješanja Husseina u UN-u pokrenula vlada talijanskog premijera Romana Prodija.