|

Ban Ki-moon primio izvještaj "trojke" Kontakt grupe

Ban Ki-moon primio izvještaj "trojke" Kontakt grupe
0
F
FENA
8.12.2007. u 19:58
0
komentara
0

dijeljenja
Ban Ki-moon primio izvještaj "trojke" Kontakt grupe
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon primio je izvještaj posredničke "trojke" Kontakt grupe o pregovorima Beograda i Prištine, koji će, uz popratno pismo, proslijediti ambasadorima zemalja članica Vijaća sigurnosti UN-a.
Vijeće sigurnosti UN-a će taj izvještaj razmotriti na sjednici zakazanoj za 19. decembar, na kojoj će učetvovati i premijer Srbije Vojislav Koštunica.

U izvještaju "trojke" se zaključuje da nijedna od strana nije bila voljna odstupiti od osnovnih pozicija u pogledu budućeg statusa Kosova, iako je tokom pregovora razmotren širi spektar opcija kao što su - puna nezavisnost Kosova, nadgledana nezavisnost, podjela, značajna autonomija, konfederalni aranžamni.

Neuspjeh pregovora je "za žaljenje, jer je rješenje do koga bi se došlo pregovorima bilo u najboljem interesu za obje strane", naveli su Aleksandar Bocan-Harčenko, Frank Wiesner i Wolfgang Ischinger, koji su svoj izvještaj dostavili generalnom sekretaru UN-a elektronskom poštom.

Ipak, "kroz ovaj proces strane su pronašle područja u kojima im se interesi podudaraju. Strane su se također saglasile da promoviraju multietničko društvo i pokrenu proces rješavanja problema koji sprečavaju pomirenje, posebno rasvjetljavanje sudbine nestalih i povratak raseljenih", navedeno je u izvještaju.

"Možda najvažnije, Beograd i Priština reafirmirali su centralnu ulogu evropskih perspektiva u njihovim budućim odnosima, jer su obje strane ponovile želju da potraže budućnost pod zajedničkim krovom EU-a", izvijestili su Ischinger, Bocan-Harčenko i Wiesner, prenio je BBC.

Istovremeno su ministri vanjskih poslova Britanije, Francuske, Njemačke i Italije uputili zajednički poziv članicama EU-a da ispoštuju svoje obaveze prema Kosovu nakon neuspjeha pregovora o njegovom budućem statusu.

U pismu koje su šefovi diplomatija spomenutih zemalja poslali ostalim članicama EU-a ističe se da bi nastavak pregovaračkog procesa, čiji rok zvanično ističe u ponedjeljak, bio "nepotreban" te da bi čakl mogao dovesti do zaoštravanja stavova Beograda i Prištine.

Od članica EU-a je zatraženo da "odigraju ulogu pokretača kako bi se okončao pregovarački proces", kao i da budu spremne da, u saradnji s generalnim sekretarom UN-a, pošalju značajunu policijsku misiju u pokrajinu i daju "značajan doprinos" misiji EU-a koja bi trebalo da preuzme nadležnosti na Kosovu od UN-a.

Agencija France Presse, koja je imala uvid u ovo pismo, navodi da su ove četiri države već izrazile spremnost da priznaju nezavisnost Kosova, dok su u vezi s tim veoma uzdržane najmanje četiri članice EU-a - Španija, Grčka, Slovačka i Kipar.

U pismu se međutim navodi i da bi nezavisnost Kosova "izazvala teškoće u Srbiji, koja se tome uvijek protivila", te su njegovi potpisnici pozvali da se Srbiji pruži podrška ka što skorijem pridruživanju Evropskoj uniji.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.