UN
0

Ban Ki-moon pozvao svijet na ujedinjenje pred svjetskim izazovima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ban Ki-moon otvorio je u srijedu u New Yorku Generalnu skupštinu Ujedinjenih naroda, pozivajući njene članice, među kojima američkog predsjednika Baracka Obamu, iranskog i libijskog predsjednika Mahmuda Ahmadinejada i Muamera Gadaffija, da ujedinjeni odgovore na klimatske i nuklearne izazove i siromaštvo. - Ako je ikada bio dobar trenutak da se djeluje u obnovljenom multilateralnom duhu, to je sadašnji trenutak, kazao je Ban pred više od 120 šefova država i vlada, javio je AFP.
  • Sada je trenutak da se ponovo vrati riječ "ujedinjeni" u izrazu "Ujedinjeni narodi", insistirao je on, pozivajući 192 države članice UN-a na "objektivno ujedinjenje i ujedinjenje akcije".

Ban Ki-moon želi da se ta akcija usmjeri protiv tri najveća aktuelna transnacionalna izazova, klimatsko zagrijavanje, nuklearno širenje oružja i siromaštvo.

Odmah nakon govora Ban Ki-moona, Generalnoj skupštini će se obratiti američki predsjednik Barack Obama, što će biti njegov prvi govor pred ovom skupštinom od preuzimanja dužnosti u januaru.

Nakon Obaminog govora, istoga dana će govoriti i brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, libijski Muamer Gadaffi, francuski Nicolas Sarkozy, ruski Dmitrij Medvedev, iranski Mahmud Ahmadinejad te britanski premijer Gordon Brown.

U četvrtak će Obama predsjedavati vanrednim samitom Vijeća sigurnosti UN-a o neširenju oružja i nuklearnom razoružavanju, prije odlaska za Pittsburgh na samit Grupe 20 (G20).