Svijet
0

Ban Ki-moon pozvao SAD da uđe u Vijeće za ljudska prava

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon izjavio je u petak navečer da se nada da će SAD s novoizabranim predsjednikom Baracom Obamom na čelu više sarađivati sa svjetskom organizacijom i ući u Vijeće za ljudska prava.

Administracija američkog predsjednika Georgea Busha koji zvanično napušta funkciju 20. januara, oštro je kritikovana zbog, kako mnogi u međunarodnoj zajednici smatraju, negativnog stava prema UN-u, podsjetio je Reuters.

"Vjerujem da s novom američkom administracijom možemo očekivati čak i jače partnerstvo između UN-a i SAD-a", rekao je Ban Ki-moon na konferenciji za novinare u Ženevi.

Naveo je da će jedna oblast te saradnje biti Vijeće za ljudska prava i podsjetio da su SAD izabrale da ostanu izvan tog tijela UN-a.

SAD nisu predale kandidaturu za Vijeće, u kojem je 47 članova, oformljeno 2006. na mjesto dosta diskreditovane Komisije UN-a za ljudska prava.

Američka delegacija ima status posmatrača u Vijeću, čije je sjedište u Ženevi, ali je Bushova administracija u junu suspendovala učešće u tom tijelu navodeći kao razlog "jadne rezultate" rada tog foruma za ljudska prava.