|

Ban Ki-moon pozvao SAD da uđe u Vijeće za ljudska prava

Ban Ki-moon pozvao SAD da uđe u Vijeće za ljudska prava
0
F
FENA
13.12.2008. u 10:48
0
komentara
0

dijeljenja
Ban Ki-moon pozvao SAD da uđe u Vijeće za ljudska prava Foto: Reuters
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon izjavio je u petak navečer da se nada da će SAD s novoizabranim predsjednikom Baracom Obamom na čelu više sarađivati sa svjetskom organizacijom i ući u Vijeće za ljudska prava.
Administracija američkog predsjednika Georgea Busha koji zvanično napušta funkciju 20. januara, oštro je kritikovana zbog, kako mnogi u međunarodnoj zajednici smatraju, negativnog stava prema UN-u, podsjetio je Reuters.

"Vjerujem da s novom američkom administracijom možemo očekivati čak i jače partnerstvo između UN-a i SAD-a", rekao je Ban Ki-moon na konferenciji za novinare u Ženevi.

Naveo je da će jedna oblast te saradnje biti Vijeće za ljudska prava i podsjetio da su SAD izabrale da ostanu izvan tog tijela UN-a.

SAD nisu predale kandidaturu za Vijeće, u kojem je 47 članova, oformljeno 2006. na mjesto dosta diskreditovane Komisije UN-a za ljudska prava.

Američka delegacija ima status posmatrača u Vijeću, čije je sjedište u Ženevi, ali je Bushova administracija u junu suspendovala učešće u tom tijelu navodeći kao razlog "jadne rezultate" rada tog foruma za ljudska prava.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.