|

Ban Ki-moon pozvao na zaštitu ljudskih prava

Ban Ki-moon pozvao na zaštitu ljudskih prava
0
F
FENA
18.12.2011. u 09:54
0
komentara
0

dijeljenja
Ban Ki-moon pozvao na zaštitu ljudskih prava Ban Ki-moon
Migranti su snaga koja može raditi za dobrobit pojedinaca, tranzitnu, odredišnu i zemlju porijekla uz ispravnu politiku i zaštitu ljudskih prava koja su neotuđiva svima uključujući 214 miliona migranata, rekao je glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon uz Međunarodni dan migranata, u nedjelju, 18 decembra.
U poruci na stranicama Svjetske organizacije Ban upozorava na vrlo raširene mitove da su migranti teret, da je ilegalno useljavanje zločin, a useljenici opasni za društvo i zato trebaju biti zatvoreni, prenosi Hina.

"Ljudska prava neotuđivo su pravo svih ljudi uključujući 214 miliona migranata, kao i članova njihovih porodica, a kada se njihova prava krše, migranti su marginalizirani, isključeni, neposobni ekonomski ili društveno pridonositi društvu", ističe se u poruci.

"Ispravnom politikom i zaštitom ljudskih prava migracija može biti snaga koja će raditi na doborobit pojedinaca, zemlje porijekla, tranzitne i odredišne zemlje", navodi glavni sekretar UN-a. On poziva zemlje koje to još nisu da pristupe Međunarodnoj konvenciji o pravima radnika migranata i članova njihovih porodica. Sporazumom, koji je dosad ratificiralo 45 zemalja, potpisnice se obavezuju štititi i promicati ljudska prava migranata na njihovu teritoriju.

Četvrto izdanje godišnjeg izvještaja "Transatlantske tendencije - useljavanje" udruženja German Marshall Fund (GMF), provedeno u SAD-u i pet evropskih zemalja, pokazuje da su Evropljani i Amerikanci i dalje nezadovoljni politikama svojih zemalja prema imigrantima i u velikoj većini ih zabrinjava ilegalno useljavanje.

Povjerenica Evropske komisije za unutarnje poslove Cecilia Malmstrom osudila je u petak rasističke napade na migrante u Italiji. U povodu Međunarodnog dana migranata pozvala je čelnike EU da suzbiju ksenofobnu propagandu u svojim zemljama i "podrže raznolikost (...) za otvorena, demokratska i tolerantna društva".

Velik broj evropskih zemalja suočen je s porastom populističkih i ksenofobnih pokreta, a neki su povezani i s vlašću. Glavni sekretar UN-a upozorio je da su migranti snaga koja uvelike pridonosi zemlji domaćinu.

"Kao radnici donose svoje vještine i znanja, kao poduzetnici stvaraju radna mjesta. Kao ulagači donose kapital (...) njihova je uloga nezamjenjiva u poljoprivredi, turizmu, kućanstvima, oni često skrbe za najmlađe i najstarije članove porodice", dodao je on.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.