Svijet
0

Ban Ki-moon pozvao na prekid vatre u Siriji

FENA
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon pozvao je u nedjelju sirijskog predsjednika Bashara al-Asada da prekine vojnu ofanzivu protiv demonstranata u kojoj je ubijeno oko 140 osoba, izjavio je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

Ban je oštro osudio akciju Asada koji se već više sedmica oglušava o pozive lidera UN-a.

"Generalni sekretar je duboko zabrinut zbog vijesti iz Sirije, prema kojima je više stotina demonstranata ubijeno i ozlijeđeno u Hami i drugim gradovima širom zemlje", kazao je Nesirky.

"On (Ban) oštro osuđuje upotrebu sile protiv civilnog stanovništva i poziva sirijsku vladu da bez odgađanja prekine ovu ofanzivu", dodao je glasnogovornik UN-a. Ban je ponovio obavezu Sirije da poštuje ljudska prava, a među njima i slobodu mirnih manifestacija, i pozvao Asada da "posluša legitimne težnje naroda", prenosi AFP.

"Generalni sekretar je podsjetio sirijske vlasti da su, prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima, odgovorne za sva nasilja koja su počinile prema civilnom stanovništvu", rekao je Nesirky.

Sirijske snage ubile su u nedjelju gotovo 140 ljudi, uključujući 100 na demonstracijama u Hami, uoči Ramazana.

Ovo je bio jedan od najsmrtonosnijih dana u Siriji od 15. marta kada su demonstranti prvi put izašli na ulice zahtijevajući demokratske reforme, a potom se okrenuli i protiv režima.