Svijet
0

Ban Ki-moon pozvao na poštivanje tursko-iračke granice

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao je na poštivanje tursko-iračke granice, saopćila je u petak njegova pres-služba nakon što je na sjeveru Iraka pokrenuta velika turska vojna operacija.

"Generalni tajnik je zabrinut zbog eskalacije tenzija duž tursko-iračke granice. Iako svjestan zabrinutosti Turske, on je pozvao na suzdržanost i poštivanje međunarodne granice između Turske i Iraka", navodi se u saopćenju.

"On je ponovo apelirao da elementi PKK iz sjevernog Iraka odmah prestanu s upadima i terorističkim akcijama u Turskoj", navodi se u saopćenju.

"Zaštita civila s obje strane granice je glavna briga. Generalni tajnik poziva iračku i tursku vladu da zajedno rade na promociji mira i stabilnosti duž njihove granice", zaključuje se u saopćenju.

"Turska vojska je saopćila u petak da je dan ranije pokrenula veliku kopnenu akciju na sjeveru Iraka, kako bi protjerala separatističke kurdske pobunjenike iz Kurdistanske radničke stranke (PKK) koji tamo imaju uporište i da je američka vojska u Iraku potvrdila tu operaciju, sa zahtjevom da ona bude "ograničena".