Svijet
0

Ban Ki Moon pozvao Mladića i Karadžića da se predaju

FENA
Ban Ki Moon; Foto: AP
Ban Ki Moon; Foto: AP
Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon pozvao je danas haške bjegunce Ratka Mladića i Radovana Karadžića da se predaju Haškom tribunalu, navedeno je u današnjem saopćenju Tribunala.

Ban Ki Moon, koji se tokom kratke posjete Haagu sastao s predsjednikom Tribunala Faustom Pocarom i s glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte, rekao je da bjegunci treba da se predaju "zbog vlastitog interesa i zbog interesa međunarodnog mira i sigurnosti".

Pohvaljujući rad Tribunala, prvi čovjek svjetske organizacije je izrazio "najdublje poštovanje za sve što sudije i tužioci rade i što će raditi na punom uspostavljanju vladavine prava".

On je rekao da je od ključne važnosti za međunarodni mir i sigurnost da princip vladavine prava čvrsto bude uspostavljen i da se ukine nekažnjivost ratnih zločinaca.

"Znam da postoji osećaj frustriranosti zato što sud nije u mogućnosti da završi posao za koji je dobio mandat, zbog nesaradnje i nedostupnosti optuženih ljudi", izjavio je Ban.

On je istakao da će nastaviti da podržava rad Tribunala, dodajući da budućnost Tribunala ostaje otvorena poslije 2010. godine.

"To je pitanje o kojem će biti konsultirane članice Vijeća sigurnosti", rekao je Ban.

Haški tribunal je osnovan odlukom Vijeća sigurnosti UN-a 1993. godine. Prema toj odluci, sva suđenja moraju biti okončana do 2008. godine, a svi žalbeni postupci do 2010., podsjeća Tanjug.